Alles over een EPR registratie in Duitsland

Bij het verkopen van jouw producten over de grens is het van belang dat jij je houdt aan de richtlijnen die er gelden per land. In Duitsland zijn er specifieke regels als het aankomt op verpakkingen en afgedankte apparaten. Complex? Als jij je houdt aan de regels valt dat reuze mee. Intergeuz legt uit wat er van je wordt verwacht als producten of verkoper op de Duitse Amazon Marketplace. Meer weten over wat een Extended Producer Responsibility (EPR) in houdt? Lees onze blog over ‘Wat is een EPR?‘.

EPR registratie Duitsland

Vanaf 1 januari 2022 is Amazon wettelijk verplicht om te controleren of je voldoet aan je EPR-verplichtingen in Duitsland. Dit heeft invloed op twee productcategorieën, namelijk:

 • Verpakking;
 • Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

Verpakkingen

Om te voldoen aan de verpakking vereisten dien je je te registeren in het LUCID-verpakkingsregister. Registreer je als producent en geef je merknamen op. Vervolgens ontvang je een LUCID-nummer. Met dit registratienummer kun je bewijzen dat je voldoet aan alle relevante wettelijke vereisten. Deze heb je nodig om een systeem deelnamecontract aan te gaan met een systeem (PRO). 

Daarna stel je de verpakking volumes die je in Duitsland verkoopt vast op type. Vervolgens ga je een overeenkomst aan met één of meer systemen (PRO’s) en verstrek je hen je registratienummer. Dien regelmatig gegevens overzichten in en betaal kosten aan de systemen. 

Volgens de Duitse verpakkingswet wordt een verpakking die onderworpen is aan systeem deelname gedefinieerd als verpakking die gewoonlijk als afval bij particuliere eindverbruikers terechtkomt. Dit omvat retail verpakkingen, gegroepeerde verpakkingen, serviceverpakkingen en verzendverpakkingen.

Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)

Daarnaast is het ook wettelijke verplicht om te controleren of je voldoet aan je verplichtingen voor afgedankte elektrische of elektronische apparatuur (AEEA) in Duitsland. 

In Duitsland moet je je hiervoor registreren bij het relevante administratiekantoor:

 • Zentrale Stelle Verpackung Register (ZSVR) voor verpakkingen;
 • Stiftung Elektroaltgeräte Register (EAR) voor AEEA.

Als je een producent bent met een filiaal in Duitsland, kun je besluiten om zelf aan alle verplichtingen te voldoen en de volgende stappen te ondernemen. Om te voldoen aan de AEEA vereisten in Duitsland dien je je eerst te registreren bij Stiftung Elektroaltgeräte Register (EAR). Vervolgens registreer je daar al je merken en typen apparatuur voordat je ze in Duitsland verkoopt. Zorg ervoor dat al je producten die onder de AEEA vallen aan het einde van de levensduur worden verzameld, oftewel via het Duitse inzamelingssysteem of via je eigen inzamelingssysteem.

Je producten worden als AEEA beschouwd als ze zijn ontworpen voor gebruik met wisselstroom van maximaal 1.000 volt of gelijkstroom van maximaal 1.500 volt. 

Als je een producent bent zonder filiaal in Duitsland, dien je een gemachtigde vertegenwoordiger aan te wijzen. Een gemachtigde vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor het nakomen van je wettelijke verplichtingen als producent in Duitsland. Dit doe je door contact op te nemen met een goedgekeurde dienstverlener uit het EPR-netwerk van serviceverleners. Deze begeleiden je door het AEEA-nalevingsproces en helpen jou een geautoriseerde vertegenwoordiger aan te stellen.

Heb je nog vragen over de EPR registratie in Duitsland? Neem dan contact op met Intergeuz.

Mensen vragen ook

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Hoe verkoop je meer op Amazon?

  Om meer te verkopen op Amazon is het belangrijk dat je precies weet hoe Amazon werkt. Bij Amazon draait alles om de klantbeleving en om klanttevredenheid. Bij Amazon zijn de volgende onderdelen belangrijk: een perfecte productomschrijving zodat klanten snel precies vinden wat ze zoeken; een goede verkoopprijs; een snelle levering en eerlijke reviews die getuigen dat het product goed en de verkoper betrouwbaar is. Alle informatie hierover, plus elke zoekopdracht die Amazon ontvangt, wordt verwerkt via het Amazon A9-algoritme.

  Aan de hand van relevantiefactoren worden producten en aanbieders continu geherwaardeerd en opnieuw gerangschikt. Hierdoor is het belangrijk om bij de start van verkopen op Amazon aan alle eisen van Amazon te voldoen, maar ook nadat je bent begonnen met verkopen. Samengevat, om meer te verkopen op Amazon is het:

  a) Belangrijk om precies te weten hoe het algoritme werkt.
  b) Je altijd aan alle regels van het algoritme te houden.
  c) Kopers een goede prijs te bieden (lees: de goedkoopste te zijn).
  d) Snel te leveren.
  e) Goede betrouwbare reviews te vergaren.
  f) Te blijven monitoren en optimaliseren.

  Wil je ondersteuning bij het verkopen op Amazon? We bieden je graag een 15-, 30- of 60 minuten consultancy sessie aan. Hierin helpen we jou en je organisatie groeien op ‘s werelds grootste marktplaats, Amazon. 

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Wat is een marketplace?

  Amazon is inmiddels de grootste online marktplaats ter wereld. Maar net als bij een fysieke marktplaats is het niet zozeer de markt zelf die verkoopt, dit doen de verschillende verkopers die op de markt te vinden zijn. Amazon is dus overwegend een tussenpartij die ervoor zorgt kopers snel de juiste verkopers en de juiste producten kunnen vinden en deze snel krijgen geleverd. Voor elk land waar Amazon actief is, heeft het een eigen marketplace.

  Meer info over Amazon zoals 350 miljoen bezoekers per maand wereldwijd en data als total revenue.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Heb ik voor alle Amazon marketplaces één account?

  Wanneer je internationaal wilt verkopen, maar je gebruik van de verschillende Amazon marketplaces. Bijvoorbeeld: Amazon Nederland, Amazon België, Amazon Duitsland, enz.

  Binnen Europa kun je met één account verkopen op negen Europese Amazon marketplaces (Amazon.nl, Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.es, Amazon.se, Amazon.pl, Amazon.com.tr en sinds kort ook op Amazon.com.be). Daarnaast zijn Noord-Amerika, Azië, Midden-Oosten en Australië ook te bereiken vanuit één Amazon Seller Account. 

Meer Amazon nieuws

Internationaal Verkopen via Amazon: Kansen en Uitdagingen in de Amerikaanse Markt

Als verkoper op Amazon heb je de kans om je producten wereldwijd aan te bieden, wat verschillende mogelijkheden…

Verhoog jouw Amazon Verkopen met Geavanceerde AI-Tools voor Productpagina’s

In een tijd waarin e-commerce een steeds grotere rol speelt in het wereldwijde handelslandschap, blijft Amazon een pionier…

Optimaal Presteren op Amazon KDP: 7 stappen voor succes

In een vorig artikel heeft Intergeuz al laten zien dat Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) een uitstekende keuze kan zijn voor jouw boekverkoopstrategie. Hier gaan we dieper in…

De Voordelen van Directe B2C Verkoop op Amazon

In de wereld van e-commerce is Amazon de onbetwiste leider. Voor veel fabrikanten ligt de nadruk echter vaak op de zakelijke markt. Dit roept de vraag op waarom fabrikanten…

Amazon KDP voor jouw boekverkoopstrategie

Door Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) heb je de mogelijkheid om jouw eigen boeken te publiceren. Amazon KDP is namelijk een zelfpublicatieplatform waarmee…

Tijdens Black Friday starten met verkopen op Amazon

Waarom is Black Friday hét perfecte moment om te beginnen met verkopen? Het is jouw kans om je eigen weg te banen in de wereld van e-commerce door te beginnen met…

ChatGPT en Helium 10 voor Amazon verkopers

Als het aankomt op het beheren van je Amazon listings, kan de combinatie van ChatGPT en Helium 10 een krachtige toolset vormen om je te helpen bij het schrijven van effectieve…

Maak jouw producten aantrekkelijk met A+ Content

In de drukke wereld van Amazon is het van belang om op te vallen tussen duizenden producten. Hier komt A+ Content om de hoek kijken als een krachtige tool om je producten op een unieke…

Amazon DSP: Optimaal Bereik voor Adverteerders

In de wereld van digitale advertenties biedt Amazon DSP een geavanceerd platform dat deuren opent voor adverteerders. Maak kennis met een advertentieplatform…

Wat is er veranderd in Amazon’s review weergave?

Als frequente Amazon-gebruiker is het je misschien al opgevallen. Er is namelijk iets veranderd in hoe Amazon reviews worden getoond. Intergeuz brengt je op de hoogte van…