Alles over een EPR registratie in Duitsland
Bij het verkopen van jouw producten over de grens is het van belang dat jij je houdt aan de richtlijnen die er gelden per land. In Duitsland zijn er specifieke regels als het aankomt op verpakkingen en afgedankte apparaten. Complex? Als jij je houdt aan de regels valt dat reuze mee. Intergeuz legt uit wat er van je wordt verwacht als producten of verkoper op de Duitse Amazon Marketplace. Meer weten over wat een Extended Producer Responsibility (EPR) in houdt? Lees onze blog over ‘Wat is een EPR?‘.
EPR registratie Duitsland
Vanaf 1 januari 2022 is Amazon wettelijk verplicht om te controleren of je voldoet aan je EPR-verplichtingen in Duitsland. Dit heeft invloed op twee productcategorieën, namelijk:
- Verpakking;
- Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).
Verpakkingen
Om te voldoen aan de verpakking vereisten dien je je te registeren in het LUCID-verpakkingsregister. Registreer je als producent en geef je merknamen op. Vervolgens ontvang je een LUCID-nummer. Met dit registratienummer kun je bewijzen dat je voldoet aan alle relevante wettelijke vereisten. Deze heb je nodig om een systeem deelnamecontract aan te gaan met een systeem (PRO).
Daarna stel je de verpakking volumes die je in Duitsland verkoopt vast op type. Vervolgens ga je een overeenkomst aan met één of meer systemen (PRO’s) en verstrek je hen je registratienummer. Dien regelmatig gegevens overzichten in en betaal kosten aan de systemen.
Volgens de Duitse verpakkingswet wordt een verpakking die onderworpen is aan systeem deelname gedefinieerd als verpakking die gewoonlijk als afval bij particuliere eindverbruikers terechtkomt. Dit omvat retail verpakkingen, gegroepeerde verpakkingen, serviceverpakkingen en verzendverpakkingen.
Afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA)
Daarnaast is het ook wettelijke verplicht om te controleren of je voldoet aan je verplichtingen voor afgedankte elektrische of elektronische apparatuur (AEEA) in Duitsland.
In Duitsland moet je je hiervoor registreren bij het relevante administratiekantoor:
- Zentrale Stelle Verpackung Register (ZSVR) voor verpakkingen;
- Stiftung Elektroaltgeräte Register (EAR) voor AEEA.
Als je een producent bent met een filiaal in Duitsland, kun je besluiten om zelf aan alle verplichtingen te voldoen en de volgende stappen te ondernemen. Om te voldoen aan de AEEA vereisten in Duitsland dien je je eerst te registreren bij Stiftung Elektroaltgeräte Register (EAR). Vervolgens registreer je daar al je merken en typen apparatuur voordat je ze in Duitsland verkoopt. Zorg ervoor dat al je producten die onder de AEEA vallen aan het einde van de levensduur worden verzameld, oftewel via het Duitse inzamelingssysteem of via je eigen inzamelingssysteem.
Je producten worden als AEEA beschouwd als ze zijn ontworpen voor gebruik met wisselstroom van maximaal 1.000 volt of gelijkstroom van maximaal 1.500 volt.
Als je een producent bent zonder filiaal in Duitsland, dien je een gemachtigde vertegenwoordiger aan te wijzen. Een gemachtigde vertegenwoordiger is verantwoordelijk voor het nakomen van je wettelijke verplichtingen als producent in Duitsland. Dit doe je door contact op te nemen met een goedgekeurde dienstverlener uit het EPR-netwerk van serviceverleners. Deze begeleiden je door het AEEA-nalevingsproces en helpen jou een geautoriseerde vertegenwoordiger aan te stellen.
Heb je nog vragen over de EPR registratie in Duitsland? Neem dan contact op met Intergeuz.