Hoe werkt Seller central van Amazon?

Amazon is niet het meest overzichtelijke platform dat er bestaat. Daarom geeft Intergeuz je een overzicht met alle onderdelen van Seller Central.

Je bestellingen

Onder de sectie “Je bestellingen” vind je een overzicht van de bestellingen van de afgelopen dagen. Daarin wordt onderscheid gemaakt in de volgende bestellingen:

 1. In behandeling: Dit zijn orders die nog niet verstuurd zijn. Deze orders moet je als verkoper zo snel mogelijk versturen, anders straft  Amazon je.
 2. Premium niet-verzonden: Een Premium verzending betekent dat je een bestelling hebt ontvangen die de tweede dag verzonden moet worden. De leverdatum van de Premium verzending is korter dan die van de standaard verzending.
 3. Niet-verzonden: Dit zijn artikelen die  besteld zijn door je klanten op Amazon die nog verzonden dienen te worden.
 4. Retouraanvragen: Dit zijn producten die je binnen hebt gekregen als retour. Dit kunnen producten zijn die je hebt verkocht via Amazon maar niet geaccepteerd worden door de klant.

Het verkopen van je producten kan op twee verschillende manieren. Zo heb je de mogelijkheid om je bestellingen zelf te versturen of je hebt de mogelijkheid om je bestellingen via FBA te versturen. Ben je benieuwd hoe FBA verkopen werkt? Bekijk dan even het artikel over het nieuwe FBA selectieprogramma.

Betalingsoverzicht

Daarnaast is het betalingsoverzicht ook een pagina die je niet kan missen. In het betalingsoverzicht krijg je een beeld van je verkopen op Amazon en het saldo wat Amazon nog verschuldigd is aan jou. Amazon schrijft dit saldo maandelijks op jouw creditcard bij.

Overzicht verkoop

Verder nog het ‘overzicht verkoop’. In dit overzicht krijg je een overzicht over jouw verkopen op Amazon. De bedragen die genoemd worden zijn omzet gebaseerd. Dus de totale opbrengst van jouw verkopen op Amazon. Let op: De kosten zijn daar nog niet vanaf gehaald, het gaat om bruto bedragen.

Het hoofdmenu

Tot slot heeft Intergeuz het hoofdmenu van Seller Central opgedeeld in 7 verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

 1. Catalogus: In de catalogus voeg je jouw producten toe, voltooi je concepten van producten die je aan het toevoegen bent en bekijk je jouw verkoop aanvragen op Amazon.
 2. Voorraad: Hier beheer je jouw complete voorraad op Amazon en voeg je producten toe om te verkopen. Ook richt je hier FBA in mocht je besluiten jouw producten door Amazon te laten versturen. 
 3. Tarieven: Hier geeft Amazon je een uitleg over de kosten die je betaalt om via Amazon te mogen verkopen. Ook kun je korting krijgen op de kosten die je hebt om via Amazon te verkopen .
 4. Bestellingen: Onder Bestellingen kun je al jouw bestellingen zien. Tevens komen hier de retouraanvragen binnen. 
 5. Reclame: Hier heb je de mogelijkheid om je producten te adverteren. Adverteren via Amazon werkt met een veilingsysteem waar je werkt met kosten per click.
 6. Overzichten: Hier kunnen alle rapporten en overzichten gedownload worden. Hier zijn onder andere lijsten te vinden van al jouw bestellingen van de afgelopen maand en bekijk je overzichten met kosten, inkomsten en retourzending.
 7. Prestaties: Bij prestaties kun je zien wat de status is van jouw account. Amazon vindt het belangrijk dat je op tijd levert, op tijd je klanten beantwoord en je retouren zo laag mogelijk houdt. Zo weet Amazon namelijk dat jij een goede leverancier bent.

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw Seller Central account of overweeg je het beheer van jouw account op Amazon, de grootste marketplace van de wereld, volledig uit handen te geven? Neem dan contact op met de experts van Intergeuz.

Succesvol Amazon seller worden?

Amazon biedt, als de nummer 1 in e-commerce met meer productzoekopdrachten dan Google, Amazon sellers veel kansen. Het kernwoord is hier: productzoekopdrachten! Het is belangrijk om te begrijpen dat de informatie uit Seller Central wordt beoordeeld door het Amazon algoritme. Om succesvol te zijn als Amazon seller dien je dus in de eerste plaats aan alle regels te voldoen die Amazon aan jou als verkoper stelt. Goed om te weten: je staat er niet alleen voor. Amazon Seller Central en Intergeuz geven je alle tools om een succesvolle Amazon Seller te worden. Aan de slag? We zijn er voor je. 

Liever zelf je eigen Amazon Seller Account opzetten en optimaliseren? Volg dan de Intergeuz praktijkopleiding. Wij leren je in 13 stappen alle processen die nodig zijn om te verkopen via Amazon. Via een 1-op-1 persoonlijke begeleiding leren wij alles wat je moet weten voor het opzetten en onderhouden van je Amazon Seller Account.

Meer Amazon nieuws

Internationaal Verkopen via Amazon: Kansen en Uitdagingen in de Amerikaanse Markt

Als verkoper op Amazon heb je de kans om je producten wereldwijd aan te bieden, wat verschillende mogelijkheden…

Verhoog jouw Amazon Verkopen met Geavanceerde AI-Tools voor Productpagina’s

In een tijd waarin e-commerce een steeds grotere rol speelt in het wereldwijde handelslandschap, blijft Amazon een pionier…

Optimaal Presteren op Amazon KDP: 7 stappen voor succes

In een vorig artikel heeft Intergeuz al laten zien dat Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) een uitstekende keuze kan zijn voor jouw boekverkoopstrategie. Hier gaan we dieper in…

De Voordelen van Directe B2C Verkoop op Amazon

In de wereld van e-commerce is Amazon de onbetwiste leider. Voor veel fabrikanten ligt de nadruk echter vaak op de zakelijke markt. Dit roept de vraag op waarom fabrikanten…

Amazon KDP voor jouw boekverkoopstrategie

Door Amazon Kindle Direct Publishing (KDP) heb je de mogelijkheid om jouw eigen boeken te publiceren. Amazon KDP is namelijk een zelfpublicatieplatform waarmee…

Tijdens Black Friday starten met verkopen op Amazon

Waarom is Black Friday hét perfecte moment om te beginnen met verkopen? Het is jouw kans om je eigen weg te banen in de wereld van e-commerce door te beginnen met…

ChatGPT en Helium 10 voor Amazon verkopers

Als het aankomt op het beheren van je Amazon listings, kan de combinatie van ChatGPT en Helium 10 een krachtige toolset vormen om je te helpen bij het schrijven van effectieve…

Maak jouw producten aantrekkelijk met A+ Content

In de drukke wereld van Amazon is het van belang om op te vallen tussen duizenden producten. Hier komt A+ Content om de hoek kijken als een krachtige tool om je producten op een unieke…

Amazon DSP: Optimaal Bereik voor Adverteerders

In de wereld van digitale advertenties biedt Amazon DSP een geavanceerd platform dat deuren opent voor adverteerders. Maak kennis met een advertentieplatform…

Wat is er veranderd in Amazon’s review weergave?

Als frequente Amazon-gebruiker is het je misschien al opgevallen. Er is namelijk iets veranderd in hoe Amazon reviews worden getoond. Intergeuz brengt je op de hoogte van…