Hoe werkt Seller central van Amazon?

Amazon is niet het meest overzichtelijke platform dat er bestaat. Daarom geeft Intergeuz je een overzicht met alle onderdelen van Seller Central.

Je bestellingen

Onder de sectie “Je bestellingen” vind je een overzicht van de bestellingen van de afgelopen dagen. Daarin wordt onderscheid gemaakt in de volgende bestellingen:

 1. In behandeling: Dit zijn orders die nog niet verstuurd zijn. Deze orders moet je als verkoper zo snel mogelijk versturen, anders straft  Amazon je.
 2. Premium niet-verzonden: Een Premium verzending betekent dat je een bestelling hebt ontvangen die de tweede dag verzonden moet worden. De leverdatum van de Premium verzending is korter dan die van de standaard verzending.
 3. Niet-verzonden: Dit zijn artikelen die  besteld zijn door je klanten op Amazon die nog verzonden dienen te worden.
 4. Retouraanvragen: Dit zijn producten die je binnen hebt gekregen als retour. Dit kunnen producten zijn die je hebt verkocht via Amazon maar niet geaccepteerd worden door de klant.

Het verkopen van je producten kan op twee verschillende manieren. Zo heb je de mogelijkheid om je bestellingen zelf te versturen of je hebt de mogelijkheid om je bestellingen via FBA te versturen. Ben je benieuwd hoe FBA verkopen werkt? Bekijk dan even het artikel over het nieuwe FBA selectieprogramma.

Betalingsoverzicht

Daarnaast is het betalingsoverzicht ook een pagina die je niet kan missen. In het betalingsoverzicht krijg je een beeld van je verkopen op Amazon en het saldo wat Amazon nog verschuldigd is aan jou. Amazon schrijft dit saldo maandelijks op jouw creditcard bij.

Overzicht verkoop

Verder nog het ‘overzicht verkoop’. In dit overzicht krijg je een overzicht over jouw verkopen op Amazon. De bedragen die genoemd worden zijn omzet gebaseerd. Dus de totale opbrengst van jouw verkopen op Amazon. Let op: De kosten zijn daar nog niet vanaf gehaald, het gaat om bruto bedragen.

Het hoofdmenu

Tot slot heeft Intergeuz het hoofdmenu van Seller Central opgedeeld in 7 verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

 1. Catalogus: In de catalogus voeg je jouw producten toe, voltooi je concepten van producten die je aan het toevoegen bent en bekijk je jouw verkoop aanvragen op Amazon.
 2. Voorraad: Hier beheer je jouw complete voorraad op Amazon en voeg je producten toe om te verkopen. Ook richt je hier FBA in mocht je besluiten jouw producten door Amazon te laten versturen. 
 3. Tarieven: Hier geeft Amazon je een uitleg over de kosten die je betaalt om via Amazon te mogen verkopen. Ook kun je korting krijgen op de kosten die je hebt om via Amazon te verkopen .
 4. Bestellingen: Onder Bestellingen kun je al jouw bestellingen zien. Tevens komen hier de retouraanvragen binnen. 
 5. Reclame: Hier heb je de mogelijkheid om je producten te adverteren. Adverteren via Amazon werkt met een veilingsysteem waar je werkt met kosten per click.
 6. Overzichten: Hier kunnen alle rapporten en overzichten gedownload worden. Hier zijn onder andere lijsten te vinden van al jouw bestellingen van de afgelopen maand en bekijk je overzichten met kosten, inkomsten en retourzending.
 7. Prestaties: Bij prestaties kun je zien wat de status is van jouw account. Amazon vindt het belangrijk dat je op tijd levert, op tijd je klanten beantwoord en je retouren zo laag mogelijk houdt. Zo weet Amazon namelijk dat jij een goede leverancier bent.

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw Seller Central account of overweeg je het beheer van jouw account op Amazon, de grootste marketplace van de wereld, volledig uit handen te geven? Neem dan contact op met de experts van Intergeuz.

Wat is jouw volgende stap voor meer succes op Amazon?

Meer Amazon nieuws

Meest voorkomende fouten bij verkopen op Amazon

Is verkopen op Amazon moeilijk? Nee absoluut niet, het is alleen belangrijk om de kansen die Amazon biedt goed te benutten. In deze blog zet Intergeuz de meest…

Voor- en nadelen verkopen op Amazon

Het verkopen van producten op Amazon heeft zijn voor- en nadelen. Om inzicht in de voor- en nadelen te krijgen zet Intergeuz de grootste voor- en nadelen voor jou op een rijtje…

Amazon breidt uit met ‘Kopen met Prime’

Op 31 januari stelt Amazon het Prime programma beschikbaar aan Amerikaanse verkooppartners. Dit zorgt ervoor dat zo meer verkopers gratis verzending en meer…

Amazon gaat per drone bezorgen

Zijn drones de toekomst voor het bezorgen van pakketten? Nadat er vorig jaar bekend werd gemaakt dat Amazon meer dan 1 miljard ging investeren in de elektrificatie van…

Intergeuz is trots op de relatie met Van Thiel Transport B.V.

Al meer dan 2 jaar heeft Van Thiel Transport B.V. een hele goede relatie met Intergeuz. Wij kunnen je verzekeren dat je achterover kunt leunen en kunt ontspannen terwijl…

Fulfillment by Amazon Small and Light

Ook jij kan je marges vergroten met het verkopen van kleine en lichte producten op Amazon! Het FBA Small and Light programma is namelijk nu ook beschikbaar in Nederland…

Amazon is één van de beste online winkels in Spanje

Wordt Amazon als beste beoordeeld in Spanje? De Spaanse Organisatie van consumenten en gebruikers (OCU) heeft onderzoek gedaan in Spanje. De organisatie heeft…

Juridische stappen tegen fake reviews op Amazon

Amazon heeft juridische stappen ondernomen tegen de beheerders van meer dan 10.000 facebook groepen die proberen neprecensies op Amazon te plaatsen in ruil voor geld of gratis…

Uitbreiding Elektrificatie bij Amazon

Vorige maand werd er bekend gemaakt dat Amazon meer dan 1 miljard ging investeren in de elektrificatie van het Europese leveringsnetwerk. Dit zou ervoor zorgen dat…

Black friday op 24 en 25 november bij Amazon

Ook dit jaar is Black Friday weer een van de grootste dagen in de verkoopwereld. Amazon heeft namelijk aangekondigd dat er meer dan 10.000 deals beschikbaar zijn tijdens de 48 uur durende…