Hoe werkt Seller central van Amazon?

Amazon is niet het meest overzichtelijke platform dat er bestaat. Daarom geeft Intergeuz je een overzicht met alle onderdelen van Seller Central.

Je bestellingen

Onder de sectie “Je bestellingen” vind je een overzicht van de bestellingen van de afgelopen dagen. Daarin wordt onderscheid gemaakt in de volgende bestellingen:

 1. In behandeling: Dit zijn orders die nog niet verstuurd zijn. Deze orders moet je als verkoper zo snel mogelijk versturen, anders straft  Amazon je.
 2. Premium niet-verzonden: Een Premium verzending betekent dat je een bestelling hebt ontvangen die de tweede dag verzonden moet worden. De leverdatum van de Premium verzending is korter dan die van de standaard verzending.
 3. Niet-verzonden: Dit zijn artikelen die  besteld zijn door je klanten op Amazon die nog verzonden dienen te worden.
 4. Retouraanvragen: Dit zijn producten die je binnen hebt gekregen als retour. Dit kunnen producten zijn die je hebt verkocht via Amazon maar niet geaccepteerd worden door de klant.

Het verkopen van je producten kan op twee verschillende manieren. Zo heb je de mogelijkheid om je bestellingen zelf te versturen of je hebt de mogelijkheid om je bestellingen via FBA te versturen. Ben je benieuwd hoe FBA verkopen werkt? Bekijk dan even het artikel over het nieuwe FBA selectieprogramma.

Betalingsoverzicht

Daarnaast is het betalingsoverzicht ook een pagina die je niet kan missen. In het betalingsoverzicht krijg je een beeld van je verkopen op Amazon en het saldo wat Amazon nog verschuldigd is aan jou. Amazon schrijft dit saldo maandelijks op jouw creditcard bij.

Overzicht verkoop

Verder nog het ‘overzicht verkoop’. In dit overzicht krijg je een overzicht over jouw verkopen op Amazon. De bedragen die genoemd worden zijn omzet gebaseerd. Dus de totale opbrengst van jouw verkopen op Amazon. Let op: De kosten zijn daar nog niet vanaf gehaald, het gaat om bruto bedragen.

Het hoofdmenu

Tot slot heeft Intergeuz het hoofdmenu van Seller Central opgedeeld in 7 verschillende onderdelen. Het gaat hierbij om:

 1. Catalogus: In de catalogus voeg je jouw producten toe, voltooi je concepten van producten die je aan het toevoegen bent en bekijk je jouw verkoop aanvragen op Amazon.
 2. Voorraad: Hier beheer je jouw complete voorraad op Amazon en voeg je producten toe om te verkopen. Ook richt je hier FBA in mocht je besluiten jouw producten door Amazon te laten versturen. 
 3. Tarieven: Hier geeft Amazon je een uitleg over de kosten die je betaalt om via Amazon te mogen verkopen. Ook kun je korting krijgen op de kosten die je hebt om via Amazon te verkopen .
 4. Bestellingen: Onder Bestellingen kun je al jouw bestellingen zien. Tevens komen hier de retouraanvragen binnen. 
 5. Reclame: Hier heb je de mogelijkheid om je producten te adverteren. Adverteren via Amazon werkt met een veilingsysteem waar je werkt met kosten per click.
 6. Overzichten: Hier kunnen alle rapporten en overzichten gedownload worden. Hier zijn onder andere lijsten te vinden van al jouw bestellingen van de afgelopen maand en bekijk je overzichten met kosten, inkomsten en retourzending.
 7. Prestaties: Bij prestaties kun je zien wat de status is van jouw account. Amazon vindt het belangrijk dat je op tijd levert, op tijd je klanten beantwoord en je retouren zo laag mogelijk houdt. Zo weet Amazon namelijk dat jij een goede leverancier bent.

Heb je hulp nodig bij het inrichten van jouw Seller Central account of overweeg je het beheer van jouw account op Amazon, de grootste marketplace van de wereld, volledig uit handen te geven? Neem dan contact op met de experts van Intergeuz.

Wat is jouw volgende stap voor meer succes op Amazon?

Meer Amazon nieuws

Black friday op 24 en 25 november bij Amazon

Ook dit jaar is Black Friday weer een van de grootste dagen in de verkoopwereld. Amazon heeft namelijk aangekondigd dat er meer dan 10.000 deals beschikbaar zijn tijdens de 48 uur durende…

Amazon Nederland haalt Zalando en Wehkamp in

Wereldwijd is Amazon uitgegroeid tot het internetbedrijf met de grootste omzet ter wereld. Maar in Nederland is Amazon nog niet de grootste webwinkel. Echter heeft Amazon…

Spaanse ondernemers verkopen meer bij Amazon

Grote online warenhuizen in Spanje worden gezien als bedreiging. Meer dan 13.000 ondernemers in Spanje verkopen hun producten op Amazon, waarbij ook 30% meer naar…

Zakelijke bestedingen via online kanalen neemt toe

De online zakelijke bestedingen stegen het afgelopen jaar gemiddeld met 13% en bij grote bedrijven met meer dan 250 werknemers zelfs met 47%. Er worden steeds meer…

Amazon PPC om je omzet naar een nieuw niveau te tillen

Amazon PPC, ook wel ‘sponsored advertisements’ genoemd, is een bekend advertentieplatform om verkopers te helpen hun online verkoop van producten te vergroten. Bij het…

Alles over een EPR registratie in Duitsland

Bij het verkopen van jouw producten over de grens is het van belang dat jij je houdt aan de richtlijnen die er gelden per land. In Duitsland zijn er specifieke regels valt dat reuze…

Amazon vanaf vandaag ook live in België

Eindelijk is het zo ver! Al maanden lang gaat het gerucht rond dat Amazon een webshop lanceert in België. Vanaf vandaag is Amazon België live. Daarnaast wordt een Belgisch…

Wat is Extended Producer Responsibility (EPR) Amazon?

EPR staat voor Extended Producer Responsibility, oftewel uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit is een milieu beleidsprincipe waarin wordt geacht dat de producent…

Help! Mijn product verkoopt niet op Amazon

Je wilt je producten verkopen via Amazon. Het lijkt je alleen maar telkens niet te lukken om je product te verkopen. Lees hieronder een aantal tips die Intergeuz voor jou…

Hoe begin je met verkopen op Amazon?

Amazon organiseert mogelijk opnieuw een Amazon Prime Day in oktober. Vorig jaar organiseerde Amazon in oktober ook een Prime Day. Dit was een speciaal evenement rond…