Veelgestelde vragen over Amazon

1. Hoe verkoop je meer op Amazon?

Om meer te verkopen op Amazon is het belangrijk dat je precies weet hoe Amazon werkt. Bij Amazon draait alles om de klantbeleving en om klanttevredenheid. Bij Amazon zijn de volgende onderdelen belangrijk: een perfecte productomschrijving zodat klanten snel precies vinden wat ze zoeken; een goede verkoopprijs; een snelle levering en eerlijke reviews die getuigen dat het product goed en de verkoper betrouwbaar is. Alle informatie hierover, plus elke zoekopdracht die Amazon ontvangt, wordt verwerkt via het Amazon A9-algoritme.

Aan de hand van relevantiefactoren worden producten en aanbieders continu geherwaardeerd en opnieuw gerangschikt. Hierdoor is het belangrijk om bij de start van verkopen op Amazon aan alle eisen van Amazon te voldoen, maar ook nadat je bent begonnen met verkopen. Samengevat, om meer te verkopen op Amazon is het:

a) Belangrijk om precies te weten hoe het algoritme werkt.
b) Je altijd aan alle regels van het algoritme te houden.
c) Kopers een goede prijs te bieden (lees: de goedkoopste te zijn).
d) Snel te leveren.
e) Goede betrouwbare reviews te vergaren.
f) Te blijven monitoren en optimaliseren.

2. Hoe start ik met verkopen op Amazon?

Over het algemeen zijn er twee manieren om producten op Amazon te verkopen: via een basisaccount, dat geschikt is voor iedereen die minder dan 40 artikelen per maand wil verkopen, en via een account voor professionele retailers die meer dan 40 items per maand verkopen. Wil je als merk je merknaam of een product beschermen tegen namaak door andere Amazon-verkopers, dan kun je je aanmelden bij het Amazon Brand Registry. Daarmee kun je op een toegankelijke manier actie ondernemen wanneer andere aanbieders jouw merk of product als namaak aanbieden. Daarna volg je de 7 onderstaande stappen, en ben je klaar om te starten met verkopen op Amazon.
 
1. Kies een product aan de hand van concurrentieonderzoek 
2. Bepaal de prijs van je product
3. Zorg voor een perfecte product listing 
4. Verstuur je producten naar Amazon 
5. Start een campagne
6. Analyseer de ranking-resultaten van de gekozen keywords
7. Blijft optimaliseren, maar blijf daarbij trouw aan je strategie

Uitgebreide omschrijvingen per punt, vind je op onze pagina: ‘Beginnen met verkopen op Amazon’.

3. Wat zijn valkuilen bij verkopen op Amazon?

Door op Amazon te verkopen, kunt je miljoenen potentiële klanten bereiken. Om succesvol te verkopen op Amazon is het belangrijk om alle Amazon-regels strikt op te volgen. Amazon vertrouwt erop dat het eigen algoritme zo goed werkt, dat wat goed verkoopt wel goed móét zijn. Dit uitgangspunt bepaalt de ranking op Amazon: wat goed verkoopt, krijgt ook een goede plek. Belangrijk, want alleen producten op de eerste pagina van de betreffende niche hebben hoge verkoopkansen.

Deze ‘ranking of the best’ is een van de succesfactoren van Amazon, omdat kopers vertrouwen op de betrouwbaarheid van de ranking. Voor verkopers is dit juist een valkuil. Het betekent dat het belangrijk is tijd en aandacht te blijven investeren in het optimaliseren van de productpagina, een snelle levering, het controleren van prijsconcurrentie en het verzamelen van positieve reviews. Wil je dit niet zelf doen, dan is het renderend om gebruik te maken van de Amazon dienstverlening door Intergeuz.

4. Wat kost verkopen op Amazon?

Producten verkopen op Amazon brengt voordelen met zich mee, maar ook kosten. Amazon hanteert 2 basistarieven: een voor particulieren en een voor professionele retailers.

Particulieren betalen € 0, 99 per verkochte eenheid en geen maandelijkse kosten.

Professionele retailers betalen € 39,00 basiskosten per maand. De overige kosten zijn afhankelijk van het verkoop- en advertentieplan, de productcategorie, de fulfillment strategie (zelf versturen of gebruik maken van FBA – Fulfillment by Amazon) en een aantal variabelen. Naast deze basiskosten zijn er commissiekosten die per productcategorie variëren van 7 tot 15%. Ook worden er kosten berekend voor opslag, verzending en het (administratief) verwerken van retouren.

5. Hoe deblokkeer ik mijn Amazon Seller Account?

Amazon hanteert strenge regels om klanttevredenheid te kunnen garanderen. Wanneer verkopers zich volgens Amazon onttrekken aan de richtlijnen, blokkeert Amazon het account. Om je Amazon Seller account te deblokkeren is snel reageren geboden. Dit gaat in de vorm van een bezwaar dat binnen 17 dagen bij Amazon Seller Performance ingediend dient te zijn. Hierin schrijf je o.a. waarom het account is geblokkeerd, wat je plan van aanpak is om het probleem op te lossen en hoe je herhaling in de toekomst wil voorkomen.

Lees meer over dit onderwerp op onze pagina: Hoe deblokkeer ik mijn Amazon Seller Account? Door samen te werken met een Amazon Expert die je account beheert, maak je gebruik van vergaande expertise en kun je blokkering van een Account voorkomen.

6. Wat is FBA?

FBA staat voor ‘Fulfillment by Amazon’. Met FBA biedt Amazon verkopers opslagcapaciteiten, zorgt voor de verpakking en de verzending van producten en biedt optioneel verdere diensten met betrekking tot opslag en retourverwerkingen. Door gebruik te maken van FBA heb je geen eigen opslagruimte nodig, een snelle verzending is gegarandeerd en goederen kunnen vrij van verzendkosten worden aangeboden als jouw klant Amazon Prime gebruikt. Amazon Prime is de abonnementsvorm van Amazon die klanten extra voordelen geeft. Als seller bereik je hiermee dus belangrijke, trouwe Amazon klanten. Wanneer je geen gebruik maakt van FBA heb je dit voordeel niet.

Nog een belangrijk voordeel: verkopers die gebruik maken van FBA ‘scoren punten’ op gebied van snelheid van verzenden en zekerheid van leveren. Dit telt mee voor een hogere ranking. Voor levering moeten de artikelen op de juiste manier worden geëtiketteerd. Verzenden onder de eigen merknaam (een stukje branding) is niet mogelijk omdat Amazon eigen verpakkingen gebruikt. 

7. Wat kost FBA? 

Amazon rekent twee tarieven voor deze dienst: opslagkosten en verzendkosten. Verzendkosten worden berekend naar producttype, grootte van het pakket en land van bestemming. De opslagkosten worden berekend in kubieke meters. Hoe groter en zwaarder een artikel, hoe hoger beide kosten uitvallen. Ook zijn er kosten voor retourverwerking. Actuele kosten voor FBA zijn te vinden op de prijspagina fulfillment van Amazon.

8. Wat is fulfillment?

Fulfillment is het regelen van logistieke taken door een externe partij. Deze regelt: goederenontvangst, warehousing, orderpicking, verpakken van goederen, frankeren en het verzenden van de producten naar de eindklant. Ook retourenafhandeling valt onder fulfillment. Bij fulfillment by Amazon (FBA) worden deze werkzaamheden uitgevoerd door Amazon. Het uit handen geven van de fulfillment taken zorgt ervoor dat je zelf kunt focussen op het uitbreiden van jouw merk.

9. Is verkopen op Amazon moeilijk?

Laten we er niet omheen draaien: verkopen op Amazon biedt veel mogelijkheden, maar vanzelf gaat het niet. Verkopen op Amazon kost tijd, kennis en aandacht. Voor elk afzonderlijk artikel moet een groot aantal productkenmerken zoals prijs, titel, afmetingen en gewicht handmatig worden ingevoerd. De concurrentie is groot, dus het is zaak continu de eigen productpagina’s te (laten) monitoren en optimaliseren. Bij onwetendheid hoe Amazon werkt, ligt het opschorten (blokkeren) van een account door Amazon op de loer.

Verkopen op Amazon vraagt van verkopers om minder te denken vanuit het merk en meer vanuit de klant en Amazon. Wil je verkopen op Amazon makkelijker maken, dan is het goed om eens te gaan praten met ervaren Amazon Experts. Zij weten als geen ander dat het onderhouden van een Amazon Seller Account gezien moet worden als een op-zich- staande onderneming en niet als een onderdeel. Zij  nemen werk uit handen en weten hoe je een product op een toppositie binnen Amazon krijgt, zonder risico op blokkering. 

10. Wat is een marketplace?

Amazon is inmiddels de grootste online marktplaats ter wereld. Maar net als bij een fysieke marktplaats is het niet zozeer de markt zelf die verkoopt, dit doen de verschillende verkopers die op de markt te vinden zijn. Amazon is dus overwegend een tussenpartij die ervoor zorgt kopers snel de juiste verkopers en de juiste producten kunnen vinden en deze snel krijgen geleverd. Voor elk land waar Amazon actief is, heeft het een eigen marketplace.

Meer info over Amazon zoals 350 miljoen bezoekers per maand wereldwijd en data als total revenue.

11. Heb ik voor alle Amazon marketplaces één account?

Wanneer je internationaal wilt verkopen, maar je gebruik van de verschillende Amazon marketplaces. Bijvoorbeeld Amazon Nederland, Amazon België, Amazon Duitsland, enz. Binnen Europa kun je met één account verkopen op negen Europese Amazon marketplaces (Amazon.nl, Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.es, Amazon.se, Amazon.pl, Amazon.com.tr en sinds kort ook op Amazon.com.be). Daarnaast zijn Noord-Amerika, Azië, Midden-Oosten en Australië ook te bereiken vanuit één Amazon Seller Account. 

12. Hoeveel bezoekers heeft Amazon per dag?

Dagelijks wordt Amazon door ruim 300 miljoen bezoekers bezocht. Daarmee is Amazon verreweg de grootste marktplaats

13. Wat is belangrijk bij het verkopen van producten op Amazon?

Los van de kwaliteit is de gebruikservaring van kopers op Amazon doorslaggevend. Amazon monitort deze score continue. Daarnaast wordt elk product continu beoordeeld op sales performance en leveringsperformance.

14. Hoe populair is Amazon ten opzichte van Bol.com?

In Nederland is Bol.com groter qua bezoekers dan Amazon. We zijn wel een stijgende trend. Steeds meer Nederlanders zoeken in Google op Amazon. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek waar de verhouding tussen het aantal zoekopdrachten naar ‘Bol.com’ (de blauwe lijn) worden afgezet tegen het aantal zoekopdrachten naar ‘Amazon’ (de rode lijn). Bron: Google TrendsAmazon vs Bol

15. Wat is Helium 10?

Helium 10 is de meest geavanceerde alles-in-éénsoftware voor Amazon-verkopers. Het bestaat uit meerdere tools en functies, meer dan 20, die Amazon-verkopers helpen bij het vergroten van hun verkoopsucces. Helium 10 biedt alle benodigde tools voor een goede positionering, winstgevende marketing en diepgaande analyse. Het maakt niet uit of je Amazon FBA-, Amazon MBA- of Amazon KDP-verkoper bent. Helium 10 is data-gedreven, uitgebreid en geeft toegang tot de meest actuele Amazon-gegevens uit de Amazon API. De Amazon-software geeft inzicht in o.a. het valideren van productconcepten en zoekwoorden, het verbeteren van lijsten en het beheren van advertenties.

16. Wat is FBM? 

FBM staat voor Fulfillment by Merchant. Het betekent dat het logistieke proces van opslag, verzending, retourverwerking en klantenservice door de verkoper zelf wordt uitgevoerd. Veel Amazon-verkopers kiezen voor de FBM-tegenhanger; FBA, waarbij fulfillment door Amazon wordt uitgevoerd. Branding is vaak een belangrijk punt om te kiezen voor FBM. FBM kan een voordeel zijn wanneer je als producent of verkoper belang hebt bij rechtstreeks contact met de afnemer. Ook ben je niet afhankelijk van de Amazon-verpakking die voor FBA-verkopers gelijk is. Omdat Amazon-magazijnen niet toegankelijk zijn voor verkopers, heb je met FBA meer controle over het proces van opslaan.

17. Hoe werkt Amazon dropshipping?

Dropshipping is een e-commerce businessmodel waarbij verkopers geen eigen producten op voorraad hebben. De producten worden vanuit een groothandel of fabrikant rechtstreeks naar de klant verzonden. Als verkoper is het aan jou vooral de taak om de producten bij de juiste doelgroep onder de aandacht te brengen. Bij een verkoop wordt de order rechtstreeks doorgegeven aan de betreffende dropshipping-partner, die voor de verzending zorgt.

18. Wat is de beste strategie om succesvol te verkopen op Amazon?

Stap 1: bepaal het product en de marge. Ga daarbij niet uit van giswerk, maar bepaal samen met een Amazon-expert welke producten goede kansen hebben. Bij Intergeuz hebben we toegang tot de gehele actuele Amazon-database van producten, markten, prijzen en marges. Dit is de basis om de juiste (nieuwe) markten te ontdekken. 

Stap 2: concurrentieanalyse. Wat doen anderen al in jouw niche, hoe liggen de prijzen en waar zitten de kansen? Een concurrentieanalyse met de juiste big data tools geeft inzicht!  

Stap 3: het definiëren van de doelgroep. Een doelgroep definiëren gaat o.a. over wie de doelgroep is, waar de interesses liggen, wat ze zoeken en hoe ze zoeken. Dit is nog belangrijker wanneer adverteren op Amazon en socialmediacampagnes onderdeel uitmaken van de Amazon-verkoopstrategie.

Stap 4: de financiële planning. Wat is de startinvestering en wat is de verdeling daarvan tussen inkoopkosten, logistieke kosten en marketingkosten? Welke budgettering verwacht je na drie maanden, na zes maanden enz.?

Stap 5: de marketingstrategie. Amazon-verkopers die aandacht besteden aan hun marketing zijn succesvoller. Amazon-marketing bestaat uit adverteren op Amazon, zoekwoordoptimalisatie en actief beleid op reviews. Daarnaast kun je Amazon-marketing natuurlijk uitbreiden met activiteiten op social media.  

Stap 6: kies een Amazon Seller Plan. Amazon biedt in Amazon Seller Central twee opties: 
Individueel: €  0,99 per verkocht product. Mogelijk bij maximaal 40 stuks per maand.
Professional: € 39,00 per maand ongeacht het verkoopvolume. Daarnaast dien je rekening te houden met bijkomende kosten. 
Variabele verkoopkosten: deze verschillen per categorie vanaf € 0,30 per item.
Verzendkosten bij FBA:  ook deze kosten zijn variabel afhankelijk van grootte en gewicht.
Opslagkosten bij FBA: maandelijkse kosten per kubieke meter.
Retourkosten bij FBA:  afhankelijk van het product € 5,00  of 20% van het percentage.
Variabele kosten: hieronder vallen kosten voor media-items of bijvoorbeeld langdurige opslag. 

Stap 7: kies hoe je wilt leveren. Ga je zelf leveren (FBM- Fulfillment By Merchant), via FBA (Fulfillment by Amazon) of ben je Amazon dropshipping-verkoper en wordt levering via de producent of fabrikant geregeld? FBM heeft als voordeel dat je zicht hebt op de goederenopslag en je je eigen verpakkingsmateriaal kiest (branding). FBA heeft als voordeel dat alles voor je geregeld wordt.

Stap 8: Maak een Amazon-account aan!

19. Wat is een Amazon-verkoopaccount?

Het Amazon-account of Amazon Seller Central, is de locatie waar vanuit je het Amazon-account beheert. Via het Amazon-account kun je nieuwe producten toevoegen, bestellingen beheren, advertenties beheren, enz. Je start een Amazon-account met het instellen van basisinstellingen waaronder identiteitsidentificatie.

20. Hoe werkt exporteren via Amazon? 

Verkopen over de grens via Amazon wordt met FBA (Fulfillment by Amazon) makkelijk gemaakt. De optie voor EU-verkoop is aan te geven via Seller Central of door aanmelding bij Amazon PAN European. Je werkt vervolgens via het Fulfillment Network (EFN) of ‘Pan-Europese FBA’. De goederen die je via Amazon in het buitenland wilt verkopen, worden opgeslagen in een lokaal Amazon-magazijn. Als verkoper dien je er zelf voor te zorgen, inclusief de administratieve afhandeling, dat de goederen daar geleverd worden. Dit is natuurlijk niet het hele werk. Eventuele Nederlandse productpagina’s moeten goed worden vertaald. Slechte vertalingen zijn voor Amazon een absolute no-go. Net als verkopen binnen Nederland, regelt Amazon via FBA ook bij verkopen in het buitenland de opslag, verzending, het verwerken van retouren en de klantenservice en rekent het hiervoor kosten.

21. Wat is FBA Small and Light?

Het FBA Small and Light programma is door Amazon ontwikkeld om het winstgevender te maken om via Amazon ook kleine en goedkope producten te verkopen. De FBA-vergoedingen vallen bij FBA Small and Light lager uit. Producten die niet meer € 11,00 verkoopkosten, maximaal 225 gram wegen en/of niet groter zijn dan 33 x 23 x 5 centimeter, komen in aanmerking voor de lagere tarieven van FBA Small and Light.

22. Wat is EPR Amazon? 

EPR staat voor Extended Producer Responsibility. Deze ‘ uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ omschrijft de punten waar producten op gebied van hergebruik aan dienen te voldoen. EPR zorgt ervoor dat zijn fabrikanten en distributeurs de milieugevolgen van produceren tot einde levenscyclus van producten compenseren. Als Amazon-verkoper heb je drie EPR-verantwoordelijkheden: een financiële, terugname verantwoordelijkheid en informatieverantwoordelijkheid.

Financieel: een mogelijke bijdrage een organisatie of overheid voor
Terugnameverantwoordelijkheid: de verplichte terugname aan het eind van de levenscyclus van goederen, zoals bij bijvoorbeeld batterijen en sommige witgoed-artikelen.
Informatieverantwoordelijkheid: de mogelijke verplichting om kopers te informeren over recyclingmogelijkheden.

Meestal moet je ook aan de overheid en dienstverleners laten weten hoeveel producten je hebt verkocht. Amazon verlangt hiervan wijs van naleving. Amazon eist van verkopers dat ze kunnen aantonen dat de producten die ze verkopen voldoen aan de EPR-regels. Dit doe je als verkoper via een EPR-registratienummer als bewijs. Meestal ben je als verkoper niet zelf de producent van het product. In dit geval is het aan jou om te controleren of de groothandel de registratie heeft. Als verkoper kun je de EPR-naleving van jouw leverancier(s) aantonen door het EPR-nummer van de leverancier door te sturen naar Amazon. Wanneer je werkt via Amazon-dropshipping word je niet beschouwd als een fabrikant of distributeur en is er geen EPR-registratie nodig.  

23. Kun je verkopen op Amazon zonder KvK registratie?

Nee. Amazon is een internationale marktplaats voor professionele e-commerce. Dit betekent dat je als Amazon-verkoper bij het aanmaken van een Amazon-verkoopaccount een inschrijving van de Kamer van Koophandel (KvK) moet kunnen overleggen. Je kunt om Amazon verkopen als eenmanszaak, VOF of BV. Daarnaast moet je jouw bedrijf aanmelden bij de Belastingdienst voor het verkrijgen van een BTW-nummer. Naast een KvK-registratie heb je namelijk ook een BTW-nummer nodig om een account binnen Amazon Seller Central aan te maken. Ook heb je geldige EAN-codes (Europees Artikel Nummer) nodig voor de producten die je gaat verkopen. Daaraan kan Amazon zien van wie je producten afneemt en of dit bedrijf voldoet aan de wettelijke verplichtingen. 

Heb jij een andere vraag over Amazon? Stel hem hieronder, wij voorzien je dan van een reactie met antwoord.

Neem nu contact op met Intergeuz