Veelgestelde vragen over Amazon

1. Hoe verkoop je meer op Amazon?

Om meer te verkopen op Amazon is het belangrijk dat je precies weet hoe Amazon werkt. Bij Amazon draait alles om de klantbeleving en om klanttevredenheid. Bij Amazon zijn de volgende onderdelen belangrijk: een perfecte productomschrijving zodat klanten snel precies vinden wat ze zoeken; een goede verkoopprijs; een snelle levering en eerlijke reviews die getuigen dat het product goed en de verkoper betrouwbaar is. Alle informatie hierover, plus elke zoekopdracht die Amazon ontvangt, wordt verwerkt via het Amazon A9-algoritme.

Aan de hand van relevantiefactoren worden producten en aanbieders continu geherwaardeerd en opnieuw gerangschikt. Hierdoor is het belangrijk om bij de start van verkopen op Amazon aan alle eisen van Amazon te voldoen, maar ook nadat je bent begonnen met verkopen. Samengevat, om meer te verkopen op Amazon is het:

a) Belangrijk om precies te weten hoe het algoritme werkt.
b) Je altijd aan alle regels van het algoritme te houden.
c) Kopers een goede prijs te bieden (lees: de goedkoopste te zijn).
d) Snel te leveren.
e) Goede betrouwbare reviews te vergaren.
f) Te blijven monitoren en optimaliseren.

2. Hoe start ik met verkopen op Amazon?

Over het algemeen zijn er twee manieren om producten op Amazon te verkopen: via een basisaccount, dat geschikt is voor iedereen die minder dan 40 artikelen per maand wil verkopen, en via een account voor professionele retailers die meer dan 40 items per maand verkopen. Wil je als merk je merknaam of een product beschermen tegen namaak door andere Amazon-verkopers, dan kun je je aanmelden bij het Amazon Brand Registry. Daarmee kun je op een toegankelijke manier actie ondernemen wanneer andere aanbieders jouw merk of product als namaak aanbieden. Daarna volg je de 7 onderstaande stappen, en ben je klaar om te starten met verkopen op Amazon. 

  1. Kies een product aan de hand van concurrentieonderzoek 
  2. Bepaal de prijs van je product
  3. Zorg voor een perfecte product listing 
  4. Verstuur je producten naar Amazon 
  5. Start een campagne
  6. Analyseer de ranking-resultaten van de gekozen keywords
  7. Blijft optimaliseren, maar blijf daarbij trouw aan je strategie

Uitgebreide omschrijvingen per punt, vind je op onze pagina: ‘Beginnen met verkopen op Amazon’.

3. Wat zijn valkuilen bij verkopen op Amazon?

Door op Amazon te verkopen, kunt je miljoenen potentiële klanten bereiken. Om succesvol te verkopen op Amazon is het belangrijk om alle Amazon-regels strikt op te volgen. Amazon vertrouwt erop dat het eigen algoritme zo goed werkt, dat wat goed verkoopt wel goed móét zijn. Dit uitgangspunt bepaalt de ranking op Amazon: wat goed verkoopt, krijgt ook een goede plek. Belangrijk, want alleen producten op de eerste pagina van de betreffende niche hebben hoge verkoopkansen.

Deze ‘ranking of the best’ is een van de succesfactoren van Amazon, omdat kopers vertrouwen op de betrouwbaarheid van de ranking. Voor verkopers is dit juist een valkuil. Het betekent dat het belangrijk is tijd en aandacht te blijven investeren in het optimaliseren van de productpagina, een snelle levering, het controleren van prijsconcurrentie en het verzamelen van positieve reviews. Wil je dit niet zelf doen, dan is het renderend om gebruik te maken van de Amazon dienstverlening door Intergeuz.

4. Wat kost verkopen op Amazon?

Producten verkopen op Amazon brengt voordelen met zich mee, maar ook kosten. Amazon hanteert 2 basistarieven: een voor particulieren en een voor professionele retailers. 

Particulieren betalen € 0, 99 per verkochte eenheid en geen maandelijkse kosten.

Professionele retailers betalen € 39,00 basiskosten per maand. De overige kosten zijn afhankelijk van het verkoop- en advertentieplan, de productcategorie, de fulfillment strategie (zelf versturen of gebruik maken van FBA – Fulfillment by Amazon) en een aantal variabelen. Naast deze basiskosten zijn er commissiekosten die per productcategorie variëren van 7 tot 15%. Ook worden er kosten berekend voor opslag, verzending en het (administratief) verwerken van retouren.

5. Hoe deblokkeer ik mijn Amazon Seller Account?

Amazon hanteert strenge regels om klanttevredenheid te kunnen garanderen. Wanneer verkopers zich volgens Amazon onttrekken aan de richtlijnen, blokkeert Amazon het account. Om je Amazon Seller account te deblokkeren is snel reageren geboden. Dit gaat in de vorm van een bezwaar dat binnen 17 dagen bij Amazon Seller Performance ingediend dient te zijn. Hierin schrijf je o.a. waarom het account is geblokkeerd, wat je plan van aanpak is om het probleem op te lossen en hoe je herhaling in de toekomst wil voorkomen.

Lees meer over dit onderwerp op onze pagina: Hoe deblokkeer ik mijn Amazon Seller Account? Door samen te werken met een Amazon Expert die je account beheert, maak je gebruik van vergaande expertise en kun je blokkering van een Account voorkomen.

6. Wat is FBA?

FBA staat voor ‘Fulfillment by Amazon’. Met FBA biedt Amazon verkopers opslagcapaciteiten, zorgt voor de verpakking en de verzending van producten en biedt optioneel verdere diensten met betrekking tot opslag en retourverwerkingen. Door gebruik te maken van FBA heb je geen eigen opslagruimte nodig, een snelle verzending is gegarandeerd en goederen kunnen vrij van verzendkosten worden aangeboden als jouw klant Amazon Prime gebruikt. Amazon Prime is de abonnementsvorm van Amazon die klanten extra voordelen geeft. Als seller bereik je hiermee dus belangrijke, trouwe Amazon klanten. Wanneer je geen gebruik maakt van FBA heb je dit voordeel niet.

Nog een belangrijk voordeel: verkopers die gebruik maken van FBA ‘scoren punten’ op gebied van snelheid van verzenden en zekerheid van leveren. Dit telt mee voor een hogere ranking. Voor levering moeten de artikelen op de juiste manier worden geëtiketteerd. Verzenden onder de eigen merknaam (een stukje branding) is niet mogelijk omdat Amazon eigen verpakkingen gebruikt. 

7. Wat kost FBA? 

Amazon rekent twee tarieven voor deze dienst: opslagkosten en verzendkosten. Verzendkosten worden berekend naar producttype, grootte van het pakket en land van bestemming. De opslagkosten worden berekend in kubieke meters. Hoe groter en zwaarder een artikel, hoe hoger beide kosten uitvallen. Ook zijn er kosten voor retourverwerking. Actuele kosten voor FBA zijn te vinden op de prijspagina fulfillment van Amazon.

8. Wat is fulfillment?

Fulfillment is het regelen van logistieke taken door een externe partij. Deze regelt: goederenontvangst, warehousing, orderpicking, verpakken van goederen, frankeren en het verzenden van de producten naar de eindklant. Ook retourenafhandeling valt onder fulfillment. Bij fulfillment by Amazon (FBA) worden deze werkzaamheden uitgevoerd door Amazon. Het uit handen geven van de fulfillment taken zorgt ervoor dat je zelf kunt focussen op het uitbreiden van jouw merk.

9. Is verkopen op Amazon moeilijk?

Laten we er niet omheen draaien: verkopen op Amazon biedt veel mogelijkheden, maar vanzelf gaat het niet. Verkopen op Amazon kost tijd, kennis en aandacht. Voor elk afzonderlijk artikel moet een groot aantal productkenmerken zoals prijs, titel, afmetingen en gewicht handmatig worden ingevoerd. De concurrentie is groot, dus het is zaak continu de eigen productpagina’s te (laten) monitoren en optimaliseren. Bij onwetendheid hoe Amazon werkt, ligt het opschorten (blokkeren) van een account door Amazon op de loer.

Verkopen op Amazon vraagt van verkopers om minder te denken vanuit het merk en meer vanuit de klant en Amazon. Wil je verkopen op Amazon makkelijker maken, dan is het goed om eens te gaan praten met ervaren Amazon Experts. Zij weten als geen ander dat het onderhouden van een Amazon Seller Account gezien moet worden als een op-zich- staande onderneming en niet als een onderdeel. Zij  nemen werk uit handen en weten hoe je een product op een toppositie binnen Amazon krijgt, zonder risico op blokkering. 

10. Wat is een marketplace?

Amazon is inmiddels de grootste online marktplaats ter wereld. Maar net als bij een fysieke marktplaats is het niet zozeer de markt zelf die verkoopt, dit doen de verschillende verkopers die op de markt te vinden zijn. Amazon is dus overwegend een tussenpartij die ervoor zorgt kopers snel de juiste verkopers en de juiste producten kunnen vinden en deze snel krijgen geleverd. Voor elk land waar Amazon actief is, heeft het een eigen marketplace.

Meer info over Amazon zoals 350 miljoen bezoekers per maand wereldwijd en data als total revenue.

11. Heb ik voor alle Amazon marketplaces één account?

Wanneer je internationaal wilt verkopen, maar je gebruik van de verschillende Amazon marketplaces. Bijvoorbeeld Amazon Nederland, Amazon België, Amazon Duitsland, enz. Binnen Europa kun je met één account verkopen op negen Europese Amazon marketplaces (Amazon.nl, Amazon.co.uk, Amazon.fr, Amazon.de, Amazon.it, Amazon.es, Amazon.se, Amazon.pl, Amazon.com.tr en sinds kort ook op Amazon.com.be). Daarnaast zijn Noord-Amerika, Azië, Midden-Oosten en Australië ook te bereiken vanuit één Amazon Seller Account. 

12. Hoeveel bezoekers heeft Amazon per dag?

Dagelijks wordt Amazon door ruim 300 miljoen bezoekers bezocht. Daarmee is Amazon verreweg de grootste marktplaats.

13. Wat is belangrijk bij het verkopen van producten op Amazon

Los van de kwaliteit is de gebruikservaring van kopers op Amazon doorslaggevend. Amazon monitort deze score continue. Daarnaast wordt elk product continu beoordeeld op sales performance en leveringsperformance.

14. Hoe populair is Amazon ten opzichte van Bol.com

In Nederland is Bol.com groter qua bezoekers dan Amazon. We zijn wel een stijgende trend. Steeds meer Nederlanders zoeken in Google op Amazon. Dat blijkt ook uit onderstaande grafiek waar de verhouding tussen het aantal zoekopdrachten naar ‘Bol.com’ (de blauwe lijn) worden afgezet tegen het aantal zoekopdrachten naar ‘Amazon’ (de rode lijn). Bron: Google Trends

Amazon vs Bol

Heb jij een vraag over Amazon? Stel hem hieronder, wij voorzien je dan van een reactie met antwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *