7 tips voor Amazon dropshipping

Hoe je een e-business opbouwt met Amazon dropshipping

Wat is Amazon dropshipping?

Amazon dropshipping neemt wereldwijd een enorme vlucht. Veel Amazon-verkopers gebruiken het businessmodel om met weinig startkapitaal een online business op te bouwen. Een andere omschrijving voor dropshipping is directe verzending, third-party verkopen of 3P selling. Dit zegt al veel over wat het model inhoudt. Als verkoper heb je zelf geen voorraad, maar verkoop je de producten van een fabrikant, distributeur of groothandel. Lees meer over hoe dropshipping op Amazon werkt en waar je rekening mee moet houden. 

Amazon dropshipping als bedrijfsmodel

In het vierde kwartaal van 2022 werd 59% van de producten op Amazon verkocht door externe verkopers. (Bron: Statista) Dit geeft wel aan hoe aantrekkelijk het businessmodel dropshipping is. Als third- party seller maak je een Amazon-account, verkoop je producten en laat je deze rechtstreeks vanuit de leverancier of importeur verzenden. Dropshipping klinkt zo erg eenvoudig, maar er zijn wel degelijk veel zaken om rekening mee te houden. 

Wat ga je verkopen en wie is je leverancier?

Als Amazon dropshipping verkoper ben je verantwoordelijk voor het vinden en tevreden stellen van klanten. Je kunt meestal geen kijkje nemen in een magazijn of de productie van de goederen controleren. Voor veel stappen in het traject van inkoop tot levering bij de klant ben je afhankelijk van anderen. De juiste leveranciers vinden kan daarom een uitdaging zijn. Juist omdat je bij Amazon dropshipping afhankelijk bent van de diensten en voorwaarden van anderen, is het belangrijk dat je met jouw leverancier(s) goede en betrouwbare afspraken kunt maken.

Wil je starten met Amazon dropshipping en ben je op zoek naar een niche waar kansen liggen? Bij Intergeuz kunnen we je daar bij helpen!

Voordelen en nadelen van Amazon dropshipping

De voordelen van Amazon dropshipping

Als verkoper ben je voornamelijk verantwoordelijk voor het vinden van de juiste leverancier(s) en het bereiken en tevreden stellen van een zo groot mogelijk aantal afnemers. Je bent verkoper, maar ook de promotor van producten. Wanneer dit lukt kan dropshipping erg winstgevend zijn. De voordelen van dropshippen via Amazon zijn:

 • Weinig startkapitaal vereist om business op te zetten
 • Na het vinden van je niche en leverancier(s) kun je snel starten 
 • Eenvoudig opschalen: omzetgroei zorgt dankzij FBA nauwelijks voor meer werk
 • Locatie onafhankelijk werken: Amazon dropshipping is vanaf elke locatie mogelijk
 • Je verkoopt op een succesvol platform met een ongekend aantal bezoekers per dag
 • De tijdsinvestering is in verhouding tot traditionele bedrijfsmodellen laag

Nadelen van Amazon dropshipping

Een dropshipping-winkel runnen op het Amazon-platform is letterlijk een grenzeloos bedrijfsmodel. Het model is met het nog altijd stijgende aantal online aankopen toekomstbestendig en biedt volop kansen. Zoals bij elk businessmodel zijn er ook bij het runnen van een online business aandachtspunten. 

 • Amazon staat voor een zo hoog mogelijke kwaliteit voor een zo laag mogelijke prijs. Als third-party drukt dit jouw marge
 • Er is inzicht nodig van consumentenbehoeften en trends om de juiste producten te kiezen
 • Je verkoopt geen eigen, uniek product en krijgt te maken met veel concurrentie
 • Het vinden van de juiste leverancier vraagt aandacht: hoe wordt de productkwaliteit gewaarborgd, verloopt de verzending zoals afgesproken, klopt de etikettering? 
 • Je hebt geen volledige controle over productie, distributie en magazijnbeheer

Starten met Amazon dropshipping

Naast het regelen van een zakelijk banknummer en een btw-nummer is de eerste stap om te starten met verkopen op Amazon een registratie via Amazon Seller Central. Of je nu start met verkopen van eigen producten of als third-party, er zijn een aantal voorwaarden waaraan elke Amazon verkoper moet voldoen. Deze zijn o.a. registratie als Amazon-verkoper, identificatie als verkoper op alle pakbonnen, facturen en buitenverpakkingen van de producten en akkoord gaan met het beleid van Amazon. 

De kosten voor dropshipping op Amazon

Naast de investeringskosten voor de inkoop, zijn er ook kosten aan Amazon zelf.
Amazon hanteert twee abonnementsvormen die in basis bepaald worden door het aantal verkopen dat je per maand realiseert. Het individuele abonnement kost € 0,99 per verkochte eenheid. Je kiest deze optie wanneer je minder dan 35 items per maand verkoopt. Het professional-abonnement kost € 39,00, ongeacht het aantal verkochte items.

Zeven tips voor succesvol verkopen op Amazon via dropshipping

1. Kies de juiste leverancier(s)

Je wilt als verkoper natuurlijk een hoge ranking op de betreffende productpagina van jouw niche. Het Amazon-algoritme baseert deze ranking op veel verschillende kwaliteitspunten. Bij Amazon draait alles om klanttevredenheid. Dit is een punt waar je met Amazon dropshipping geen volledige controle op hebt. Krijgen jouw klanten hun pakket binnen de afgesproken tijd? Zijn zij tevreden met het product dat ze kopen? Voldoet het product 100% aan de productomschrijving of heeft de leverancier een soortgelijk of ander product verstuurd? De leveranciers die je kiest zijn van grote invloed op het succes van jouw e-commerce succes.

2. Volg alle Amazon-instructies zorgvuldig op

Het klinkt als een open deur, maar de eenvoudigste weg om succesvol te zijn met jouw Amazon dropshipping business is precies doen wat Amazon aangeeft te doen. Dit betekent in korte bewoordingen dat je als verkoper de Amazon-richtlijnen volgt, dat productpagina’s aan alle eisen voldoen, foto’s op orde zijn en dat je klanten een goede prijs biedt.

3. Promoot de producten die je verkoopt

Kies bijvoorbeeld voor het Pay-Per-Click (PPC) van Amazon. Met advertenties via PPC worden producten hoger getoond in de Amazon zoekresultaten. Ook kun je social-mediakanalen inzetten als marketingtool. Dit vraagt wel om meer activiteit van jou als verkoper en om meer geduld dan de PPC-strategie. Natuurlijk kun je ook beiden inzetten.  

4. Denk vanuit de klant

Het klinkt als een open deur, maar de eenvoudigste weg om succesvol te zijn met jouw Amazon dropshipping business is precies doen wat Amazon aangeeft te doen. Dit betekent in korte bewoordingen dat je als verkoper de Amazon-richtlijnen volgt, dat productpagina’s aan alle eisen voldoen, foto’s op orde zijn en dat je klanten een goede prijs biedt.

5. Zie jezelf als merk

Een van de grootste uitdagingen van dropshipping is dat andere verkopers toegang hebben tot dezelfde leverancier en dezelfde producten. Als third-party seller heb je ook weinig concurrentievoordeel, omdat iedereen scherp is op marges. Daarom is het belangrijk dat je handelt als merk. Daarmee bouw je aan het winnen van herkenning en vertrouwen. Ook wanneer je niet de beste verkoopprijs hebt, weten kopers wat ze aan je hebben. Kopers die je als merk zien, zijn sneller bereid je een gunfactor te schenken. 

6. Zet in op meerdere producten

Voor je gaat inkopen is het belangrijk om een marktonderzoek uit te voeren. Dit bepaalt waar de kansen liggen. De investeringskosten zijn bij dropshipping relatief laag. Dit maakt het eenvoudiger om als starter met Amazon dropshipping verschillende producten aan te bieden, om te kijken wat werkt. Niet alle producten verkopen even snel of goed. Zolang je de Amazon regels volgt, hoeft dit geen probleem te zijn voor de ranking van goedlopende producten. 

7. Vraag om proefproducten

Als laatste een tip waar je als Amazon dropshipping verkoper mee zou moeten beginnen: vraag proefproducten op van de producten die je wilt gaan inkopen. Dit geeft je niet alleen een beeld over de kwaliteit van het product, maar ook over de duur van de verzendtijd en de betrouwbaarheid van de leverancier. 

Wil je starten met Amazon dropshipping en kun je daarbij hulp gebruiken? Start dan samen met de Amazon-experts van Intergeuz aan het strategisch en succesvol uitrollen van jouw Amazon-e-commerce succes!

Meer weten over Amazon?

Dit wil je weten over verkopen op Amazon!

We leggen je uit hoe ook jij aan de slag kunt als Amazon-verkoper en wat je moet doen om omzetstijging te behalen via Amazon.

Intergeuz overleggen

Amazon verkoper worden

Een Amazon verkoper worden met een product op de eerste pagina? Start met succesvol verkopen op Europa’s grootste marktplaats.

Intergeuz overleggen

Nummer 1 op Amazon

Intergeuz helpt startende en bestaande Amazon-verkopers om hun producten op de eerste pagina van Amazon te krijgen.

Neem contact op met Intergeuz