Amazon verkoopstrategie uitgelegd

In 8 stappen naar een werkende Amazon-strategie. De beste strategie om succesvol te verkopen op Amazon.

In 8 stappen naar een werkende Amazon verkoopstrategie

Wat is de beste Amazon verkoopstrategie? Iedereen is het er wel over eens dat Amazon een ‘klantenmagneet’ is met een enorm bereik. Als aanbieder van producten is het uiteraard een goed idee om dáár te zijn waar veel potentiële klanten zijn. Hoe kun je succesvol verkopen op Amazon wanneer niet alleen het bereik groot is, maar ook de concurrentie? De start is een goed uitgedachte Amazon verkoopstrategie.

“Een Amazon verkoopstrategie geeft weer wát je wilt verkopen, hoeveel en welke klanten je wilt bereiken, welke omzet je binnen een bepaalde periode wilt behalen en welke middelen je inzet om dit doel te bereiken.

Waar moet je aan denken bij het maken van een Amazon verkoopstrategie?

Bij het opstellen van een verkoopstrategie benoem je alle punten die van belang zijn om een bepaalde omzet, bereik, winst en/of doel te behalen. Je bepaalt het doel zodat je weet waar je naartoe werkt. Je omschrijft de doelgroep, wat jouw product beter maakt dan de rest, wat het voordeel voor de klant is om bij jou te kopen en je bepaalt het verkoopproces. Dit wil zeggen: alle activiteiten en acties die je dient te ondernemen om tot een geslaagde verkoop te komen.

Verkoopstrategie VS Amazon verkoopstrategie

Het opstellen van een Amazon verkoopstrategie werkt hetzelfde als het opstellen van elke andere verkoopstrategie. Met als uitdaging dat Amazon strikte regels heeft waaraan verkopers zich dienen te houden. Met andere woorden: het verschil tussen een verkoopstrategie en een Amazon verkoopstrategie zijn de Amazon regels waar je aan dient te voldoen om succesvol te verkopen op Amazon.

Amazon prioriteit integreren in jouw Amazon strategie

Het is belangrijk om te beseffen dat de prioriteit van Amazon voor 100% ligt op de klantbeleving. Alles wat Amazon doet en wil is hierop ingericht en het eigen Amazon algoritme A9 is erop ontworpen. Het algoritme selecteert en rankt producten en aanbieders die klanten het beste bieden op een aantal punten. Deze zijn: relevantie (is dit wat de klant zoekt?), volledigheid, kwaliteit, prijs, levertijd en klantervaringen. Reviews worden sterk meegewogen of een Amazon-verkoper en het gekochte product aan de klantverwachting heeft voldaan. Om dit alles te kunnen beoordelen gebruikt Amazon heel veel verschillende parameters. Dit vraagt om kennis over het Amazon algoritme. En daarnaast om het continu monitoren en bijsturen van de gekozen Amazon verkoopstrategie om als winnaar uit de strijd te komen.

8 stappen voor een Amazon verkoopstrategie

Amazon biedt volop verkoopkansen. Om succesvol te zijn, is een goede verkoopstrategie cruciaal. Laten we eens kijken welke onderdelen je mee dient te nemen om tot een werkend verkoopplan te komen:

Stap 1: bepaal het product en de marge

Bepaal wat je wilt verkopen op Amazon en de marge op de verkopen. Intergeuz kan hier een adviserende rol in spelen. Als Amazon experts hebben we toegang tot de gehele Amazon database van producten, markten, prijzen en marges. Daarmee kunnen we de juiste (nieuwe) niches vinden om producten binnen te plaatsen. Mensen die kopen op Amazon weten dat Amazon kiest voor ‘beste prijs’. Bepaal bij het kiezen van een product daarom meteen de gewenste marge en onderzoek of deze past bij het ‘best price, best position-principe’ van Amazon.

Stap 2: concurrentieanalyse

Voer een concurrentieanalyse uit om meer te weten te komen wie de concurrentie is en wat hun verkoopprijzen zijn. Lastig en tijdrovend? Ook hier biedt ons specialisme over Amazon en toegang tot de Amazon database een uitkomst.

Stap 3: bepaal de doelgroep

Definieer welke doelgroep(en) je wilt aanspreken. Wat zijn de interesses van de doelgroep? Waar is de doelgroep actief? Dit is met name belangrijk wanneer adverteren op Amazon en de inzet van social media onderdeel uitmaken van de Amazon verkoopstrategie.

Stap 4: maak een financiële planning

Hierin zijn de volgende kosten voor vergoedingen aan Amazon opgenomen; kosten voor inkoop, logistiek en marketingkosten.

Stap 5: kies een marketingstrategie

Adverteren, aanvullende social media marketing en Amazon SEO zijn tools die in te zetten zijn om de Amazon-ranking te verhogen.

Stap 6: kies een Amazon Seller Plan

Amazon biedt twee vormen aan: een voor verkopers die minder dan 40 producten per maand verkopen, en een voor Amazon verkopers die meer dan 40 producten per maand verkopen. Kies voor jezelf het juiste plan.

Stap 7: Kies hoe je wilt leveren

Levering van producten kan verlopen via Fulfillment-By-Amazon (FBA) of Fulfillment By Merchant (FBM). Bij FBA zorgt Amazon voor alle logistieke processen. Dit is voor professionele verkopers de beste Amazon-strategie. Levering via Amazon gaat snel. Dit is een parameter die zwaar meeweegt in de klantbeleving en daarmee de ranking. Amazon levert in eigen verpakkingsmateriaal. Voor bedrijven die erg veel waarde hechten aan eigen branding, kan dit een reden zijn om toch te kiezen voor FBM.

Stap 8: Amazon verkoopstrategie rond? Maak een account aan!

Wanneer de Amazon verkoopstrategie helder is, is het tijd om het Amazon account aan te maken!

Intergeuz: jouw hulp bij het opstellen van een werkende Amazon verkoopstrategie

Onze Amazon experts helpen startende en gevestigde Amazon-verkopers om succesvol te worden en te blijven op Amazon. Onze toegang tot de gehele Amazon database geeft inzicht in producten, markten, prijzen en marges. We bieden hulp bij het vinden van de juiste niches en realiseren kansen op Amazon met behulp van onze analysesoftware. Desgewenst zorgen we voor een ´Brand Status´ op Amazon. We zorgen voor transparantie en updates en door middel van on going monitoring and fine tuning, dat producten op die posities komen en blijven waar verkocht wordt.

Wil je starten met verkopen op Amazon, ben je Amazon verkoper maar wil je beter kunnen profiteren van de mogelijkheden dankzij een sterke Amazon verkoopstrategie?

Plan dan vandaag nog een afspraak in met een van onze specialisten om te ervaren hoe we kunnen helpen bij het succesvol verkopen via Amazon.

Wil je meer weten over het verkopen op Amazon? Bekijk dan onze Amazon FAQ.

Meer weten over Amazon?

Dit wil je weten over verkopen op Amazon!

We leggen je uit hoe ook jij aan de slag kunt als Amazon-verkoper en wat je moet doen om internationaal omzetstijging te behalen via Amazon.

Intergeuz overleggen

Amazon verkoper worden

Een Amazon verkoper worden met een product op de eerste pagina? Start met succesvol verkopen op Europa’s grootste marktplaats.

 

Intergeuz overleggen

Intergeuz Amazon Specialist

De Amazon specialist die doorpakt! Boek je geen vooruitgang op Amazon? Wil je starten als Amazon verkoper? Gebruik onze gratis Amazon analyse.

Wil jij bovenaan op Amazon, neem contact op met Intergeuz