Wat zijn de kosten van verkopen en fulfillment via Amazon?

Amazon kosten: hoe hoog zijn ze, en hoe zijn ze samengesteld?

De kosten die Amazon maakt om de grootste marktplaats te zijn, worden uiteraard doorberekend. Dit betekent niet dat er voor verkopers minder winst te behalen valt. Voor online retailers is verkopen op Amazon een uitermate winstgevende kans om een groot publiek te bereiken. In dit artikel gaan we dieper in op mogelijkheden en de kosten voor Amazon die samengaan met verkopen en adverteren op ’s werelds grootste marktplaats.

Gratis starten met verkopen op Amazon

De kosten voor Amazon dienen, net als de kosten die je maakt voor offline verkopen en adverteren, altijd in verhouding te worden gezien. Amazon onderzoek over de verkopen in Duitsland wees uit dat verkooppartners binnen dat land een gemiddelde omzetstijging van 37% wisten te behalen als gevolg van de overstap naar FBA (Fulfillment By Amazon). Dit als gevolg van de snelle levertijden van Amazon die klanten erg weten te waarderen. (Onderzoek: 4e kwartaal 2019 tot 4e kwartaal 2020.)

Gratis Amazon succes analyse

Om je inzicht te geven in kosten, kansen en aandachtspunten start succesvol verkopen op Amazon met een grondige maatwerk analyse. Deze is bij Intergeuz gratis!
Binnen een maand scoren op Amazon? Vraag vandaag jouw gratis Intergeuz Amazon Analyse aan.

Kosten voor verkopen via Amazon

De meeste verkopers die starten met verkopen op Amazon stellen zich de vraag welk Amazon-account het best bij hun doelstelling en ambities past. Amazon biedt twee mogelijkheden: een basis account of ‘Basic Seller Account’ en een ‘Professional Seller Account’.

Bekijk onderstaande basistarieven, en je ziet dat de Amazon kosten voor beide accounts nogal verschillend zijn:

  • Maandelijkse basiskosten: 0,00 Euro (Basic) vs. 39,99 Euro (Professional)
  • Vast tarief per verkochte eenheid: 0,99 Euro (Basic) vs. 0,00 EUR (Professional)

Je kunt het basispakket niet kiezen op basis van je budget en de kosten voor Amazon die je wilt maken. Je kiest het pakket op basis van het aantal producten dat je denkt te verkopen en of je wilt gaan adverteren of niet. De grens ligt op maximaal 35 producten per maand en niet adverteren (Basic) of meer dan 35 producten per maand plus adverteren (Professional).

Op deze Amazon kostenpagina voor verkopen op Amazon worden de prijzen en wat je daarvoor krijgt overzichtelijk weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Kosten voor fulfillment (FBA) door Amazon

Het opzetten van een eigen logistiek wanneer je via Amazon gaat verkopen is kostenintensief. Fulfillment door Amazon – afgekort FBA – is een mogelijkheid om het opslaan, verzenden en de verwerking van retourzendingen bij Amazon onder te brengen. Via het FBA-programma ondersteunt Amazon online retailers om de tijdsinvestering die komt kijken bij het verzenden van de artikelen te minimaliseren. De Amazon kosten die je per maand kwijt bent lopen hierdoor natuurlijk op, maar in vergelijking met de tijdwinst plus de door klanten hoog gewaarde service van een snelle levering, kies je nog altijd voor een win-winconcept. Wist je dat een snelle levering één van de voorwaarden is om jouw product hoger uit te laten komen in de Amazon-ranking?

FBA omvat onder andere:

  • Amazon FBA-opslagkosten
  • Amazon FBA verzendkosten (EU en lokaal)
  • Extra verzendopties (bijv. remissie, Amazon-etiketteringsservice of verpakking in noppenfolie)
  • Vergoeding voor het aanbieden van grote hoeveelheden
  • Verwerkingskosten voor terugbetaling bij retourzendingen

Op deze Amazon kostenpagina voor fulfillment via Amazon worden prijzen weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Adverteren op Amazon en de kosten van het boosten van artikelen

Wanneer bezoekers op Amazon naar een product zoeken, zijn ze waarschijnlijk van plan het te kopen. Stel je voor dat je een product op Amazon aanbiedt, maar niet adverteert. Een geïnteresseerde koper vindt jouw product en klikt om verder te lezen. Plotseling verschijnt er dominant een Sponsored Products-advertentie die de klant ook interessant vindt…

Amazon verdient aan advertenties en promoot het boosten van artikelen dan ook stevig. In 2019 genereerden Amazon bijna $ 10 miljard aan advertentie-inkomsten. Maar het levert adverteerders ook wat op. Uit een Amazon-rapport uit 2020 komt naar voren dat 73% van de ondervraagde merken adverteert op Amazon. 83% daarvan boekt daarmee een aanzienlijke omzetverhoging met een factor 4.

Amazon Advertising helpt om meer klanten te bereiken in elke fase van het aankooptraject: van bewustheid genereren tot daadwerkelijke conversie. Amazon Advertising biedt hiervoor drie soorten advertentiemogelijkheden:

  • Gesponsorde producten

Sponsored Products zijn advertenties met CPC-facturering (cost per click), die voornamelijk weergegeven op de productdetailpagina’s. Het doel van deze vorm van adverteren is het vergroten van zichtbaarheid.

  • Gesponsorde merken

Dit zijn ook advertenties met CPC-facturering, maar dan voor merken in plaats van producten. Deze vorm van Amazon-advertenties is bedoeld om de merkbeleving te optimaliseren.

  • Sponsored Display Ads

Dit zijn opvallende, individuele advertenties, die zijn afgestemd op de wensen van de adverteerder. Het logo, de advertentietitel en de content zijn aan te passen. Deze advertenties worden naast of onder de buy box weergegeven. De Amazon Buy Box bevindt zich rechtsboven op elke productpagina en bevat de knop ‘Toevoegen aan winkelwagentje’. Deze vorm van adverteren is het meest kostbaar. Het doel van Amazon adverteren met Sponsored Display Ads is dat de klant extra interesse-gerelateerde producten krijgt aangeboden.

Op deze Amazon kostenpagina voor het boosten van artikelen op Amazon worden prijzen weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Wanneer je jouw Amazon-advertentieaccount laat beheren door Intergeuz, wordt dit gedaan door gekwalificeerde Amazon Marketing Managers. Op basis van historische gegevens worden optimalisatiemaatregelen voor gesponsorde producten samengesteld.

Wil je als verkoper alles weten over de kosten voor Amazon, en hoe wij bij Intergeuz hoge positioneringen voor producten realiseren? Kom dan eens persoonlijk praten met een van onze Amazon-specialisten!

Wil je nog meer lezen over FBA of heb je nog meer vragen over Amazon? Lees dan onze Amazon FAQ of neem contact met ons op.

Meer weten over Amazon?

Dit wil je weten over verkopen op Amazon!

We leggen je uit hoe ook jij aan de slag kunt als Amazon-verkoper en wat je moet doen om internationaal omzetstijging te behalen via Amazon.

Intergeuz overleggen

Amazon verkoper worden

Een Amazon verkoper worden met een product op de eerste pagina? Start met succesvol verkopen op Europa’s grootste marktplaats.

 

Intergeuz overleggen

Intergeuz de Amazon Specialist

De Amazon specialist die doorpakt! Boek je geen vooruitgang op Amazon? Wil je starten als Amazon verkoper? Gebruik onze gratis Amazon analyse.

Vraag gratis een fulfillment by Amazon scan aan