Wat zijn de kosten van verkopen en fulfillment via Amazon?

Amazon kosten: hoe hoog zijn ze, en hoe zijn ze samengesteld?

De kosten die Amazon maakt om de grootste marktplaats te zijn, worden uiteraard doorberekend. Dit betekent niet dat er voor verkopers minder winst te behalen valt. Voor online retailers is verkopen op Amazon een uitermate winstgevende kans om een groot publiek te bereiken. In dit artikel gaan we dieper in op mogelijkheden en de kosten voor Amazon die samengaan met verkopen en adverteren op ’s werelds grootste marktplaats.

Gratis starten met verkopen op Amazon

De kosten voor Amazon dienen, net als de kosten die je maakt voor offline verkopen en adverteren, altijd in verhouding te worden gezien. Amazon onderzoek over de verkopen in Duitsland wees uit dat verkooppartners binnen dat land een gemiddelde omzetstijging van 37% wisten te behalen als gevolg van de overstap naar FBA (Fulfillment By Amazon). Dit als gevolg van de snelle levertijden van Amazon die klanten erg weten te waarderen. (Onderzoek: 4e kwartaal 2019 tot 4e kwartaal 2020.)

Offerte aanvragen

Ontvang kosteloos een offerte en ontdek hoe wij jouw product optimaal kunnen presenteren en verkopen op Amazon
Binnen een maand scoren op Amazon? Vraag dan vandaag jouw Intergeuz offerte aan.

Kosten voor verkopen via Amazon

De meeste verkopers die starten met verkopen op Amazon stellen zich de vraag welk Amazon-account het best bij hun doelstelling en ambities past. Amazon biedt twee mogelijkheden: een basis account of ‘Basic Seller Account’ en een ‘Professional Seller Account’.

Bekijk onderstaande basistarieven, en je ziet dat de Amazon kosten voor beide accounts nogal verschillend zijn:

 • Maandelijkse basiskosten: 0,00 Euro (Basic) vs. 39,99 Euro (Professional)
 • Vast tarief per verkochte eenheid: 0,99 Euro (Basic) vs. 0,00 EUR (Professional)

Je kunt het basispakket niet kiezen op basis van je budget en de kosten voor Amazon die je wilt maken. Je kiest het pakket op basis van het aantal producten dat je denkt te verkopen en of je wilt gaan adverteren of niet. De grens ligt op maximaal 35 producten per maand en niet adverteren (Basic) of meer dan 35 producten per maand plus adverteren (Professional).

Op deze Amazon kostenpagina voor verkopen op Amazon worden de prijzen en wat je daarvoor krijgt overzichtelijk weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Kosten voor fulfillment (FBA) door Amazon

Het opzetten van een eigen logistiek wanneer je via Amazon gaat verkopen is kostenintensief. Fulfillment door Amazon – afgekort FBA – is een mogelijkheid om het opslaan, verzenden en de verwerking van retourzendingen bij Amazon onder te brengen. Via het FBA-programma ondersteunt Amazon online retailers om de tijdsinvestering die komt kijken bij het verzenden van de artikelen te minimaliseren. De Amazon kosten die je per maand kwijt bent lopen hierdoor natuurlijk op, maar in vergelijking met de tijdwinst plus de door klanten hoog gewaarde service van een snelle levering, kies je nog altijd voor een win-winconcept. Wist je dat een snelle levering één van de voorwaarden is om jouw product hoger uit te laten komen in de Amazon-ranking?

FBA omvat onder andere:

 • Amazon FBA-opslagkosten
 • Amazon FBA verzendkosten (EU en lokaal)
 • Extra verzendopties (bijv. remissie, Amazon-etiketteringsservice of verpakking in noppenfolie)
 • Vergoeding voor het aanbieden van grote hoeveelheden
 • Verwerkingskosten voor terugbetaling bij retourzendingen

Op deze Amazon kostenpagina voor fulfillment via Amazon worden prijzen weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Adverteren op Amazon en de kosten van het boosten van artikelen

Wanneer bezoekers op Amazon naar een product zoeken, zijn ze waarschijnlijk van plan het te kopen. Stel je voor dat je een product op Amazon aanbiedt, maar niet adverteert. Een geïnteresseerde koper vindt jouw product en klikt om verder te lezen. Plotseling verschijnt er dominant een Sponsored Products-advertentie die de klant ook interessant vindt…

Amazon verdient aan advertenties en promoot het boosten van artikelen dan ook stevig. In 2019 genereerden Amazon bijna $ 10 miljard aan advertentie-inkomsten. Maar het levert adverteerders ook wat op. Uit een Amazon-rapport uit 2020 komt naar voren dat 73% van de ondervraagde merken adverteert op Amazon. 83% daarvan boekt daarmee een aanzienlijke omzetverhoging met een factor 4.

Amazon Advertising helpt om meer klanten te bereiken in elke fase van het aankooptraject: van bewustheid genereren tot daadwerkelijke conversie. Amazon Advertising biedt hiervoor drie soorten advertentiemogelijkheden:

 • Gesponsorde producten

Sponsored Products zijn advertenties met CPC-facturering (cost per click), die voornamelijk weergegeven op de productdetailpagina’s. Het doel van deze vorm van adverteren is het vergroten van zichtbaarheid.

 • Gesponsorde merken

Dit zijn ook advertenties met CPC-facturering, maar dan voor merken in plaats van producten. Deze vorm van Amazon-advertenties is bedoeld om de merkbeleving te optimaliseren.

 • Sponsored Display Ads

Dit zijn opvallende, individuele advertenties, die zijn afgestemd op de wensen van de adverteerder. Het logo, de advertentietitel en de content zijn aan te passen. Deze advertenties worden naast of onder de buy box weergegeven. De Amazon Buy Box bevindt zich rechtsboven op elke productpagina en bevat de knop ‘Toevoegen aan winkelwagentje’. Deze vorm van adverteren is het meest kostbaar. Het doel van Amazon adverteren met Sponsored Display Ads is dat de klant extra interesse-gerelateerde producten krijgt aangeboden.

Op deze Amazon kostenpagina voor het boosten van artikelen op Amazon worden prijzen weergegeven. Let op! Het gaat om een prijspeiling van september 2022.

Wanneer je jouw Amazon-advertentieaccount laat beheren door Intergeuz, wordt dit gedaan door gekwalificeerde Amazon Marketing Managers. Op basis van historische gegevens worden optimalisatiemaatregelen voor gesponsorde producten samengesteld.

Wil je als verkoper alles weten over de kosten voor Amazon, en hoe wij bij Intergeuz hoge positioneringen voor producten realiseren? Kom dan eens persoonlijk praten met een van onze Amazon-specialisten!

Wil je nog meer lezen over FBA of heb je nog meer vragen over Amazon? Lees dan onze Amazon FAQ of neem contact met ons op.

Mensen vragen ook

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Waarom kies je voor het verkopen via Amazon?

  Amazon is de grootste online marktplaats ter wereld. Het heeft naamsbekendheid, een enorm bereik en veel expertise. Door te kiezen voor verkopen op Amazon kun je je merk versterken, nieuwe markten verkennen en profiteren van het grote vertrouwen dat consumenten in Amazon hebben. Het Fulfilment by Amazon-concept (FBA) voorziet in ondersteuning bij logistiek, betalingen en klantenservice. Dit gaat dankzij de expertise en grootschaligheid van Amazon zo effectief dat Amazon-verkopers zowel groeipotentieel als gemak en (kosten)efficiëntie bieden.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Welke voordelen biedt een Amazon specialist?

  Door samen te werken met een Amazon specialist vergroot je jouw verkoopsucces. Daarnaast bespaart het je veel tijd. Amazon is niet alleen groot en biedt je groeikansen, het is ook een complex platform met tal van voorschriften. Bovendien is er de nodige kennis van zoekmachineoptimalisatie nodig om te begrijpen hoe het Amazon-algoritme werkt. ‘Een verkooppagina aanmaken en passief afwachten’ is een strategie die niet werkt. Door de omvangrijkheid van Amazon is het belangrijk om de voortgang te monitoren en waar nodig bij te sturen. Dit is een continu proces dat je kunt overlaten aan een Amazon specialist. Bij Intergeuz gaan we meervoudig te werk. Met speciale Amazon-analyse-software zoeken en vinden we nieuwe niches en verkoopkansen. We zorgen voor de juiste invulling van de productpagina’s en monitoren de voortgang. Waar nodig sturen we bij,bijvoorbeeld door het aanpassen van de paginaomschrijving. Ook verzorgen we Amazon-marketingstrategieën voor meer verkoopsucces.

 • image/svg+xmlimage/svg+xml
  Waarom verkopen op Amazon vanuit Nederland?

  Wanneer je internationale verkoopambities hebt, kun je dat op Amazon vanuit Nederland doen. In welk land je ook wilt verkopen, bijvoorbeeld in Duitsland, Spanje, Italië of zelfs buiten Europa: via Amazon neem je de kortste route. Internationaal verkopen op Amazon opent de deur naar nieuwe markten en het vergroten van je afzetgebied, zonder grote investeringen te doen in fysieke winkels of distributienetwerken. Internationale logistiek is via Amazon veel minder complex dan in het buitenland verkopen via een agent of fysieke locatie. Dit is een groot voordeel.

  Amazon heeft een geavanceerde logistieke infrastructuur, inclusief fulfilmentcentra en wereldwijde verzendmogelijkheden. Je kunt je producten wereldwijd verzenden vanuit lokale centra via Fulfillment by Amazon (FBA). Je dient er wel zelf voor te zorgen dat je producten onder de juiste voorwaarden bij het Amazon logistiek centrum wordt afgeleverd. Via het Seller Central beheer je vanuit Nederland je productinvoer, voorraadbeheer, bestelverwerking en heb je de beschikking over verschillende marketingtools en programma’s die je helpen om het succes van je internationale verkopen te vergroten.

  Het meeste succes uit internationaal Amazon verkopen halen? Wij helpen je hierbij. Als Amazon marketingexpert hebben wij een uitgebreide ervaring in het begeleiden van verkopers bij het opzetten van hun internationale verkopen op Amazon vanuit Nederland.

Meer weten over Amazon?

Dit wil je weten over verkopen op Amazon!

We leggen je uit hoe ook jij aan de slag kunt als Amazon-verkoper en wat je moet doen om internationaal omzetstijging te behalen via Amazon.

Intergeuz overleggen

Amazon verkoper worden

Een Amazon verkoper worden met een product op de eerste pagina? Start met succesvol verkopen op Europa’s grootste marktplaats.

 

Intergeuz overleggen

Intergeuz de Amazon Specialist

De Amazon specialist die doorpakt! Boek je geen vooruitgang op Amazon? Wil je starten als Amazon verkoper? Vraag onze gratis offerte aan.

Vraag gratis een fulfillment by Amazon scan aan

Deze website wordt beschermd door reCAPTCHA en de Privacy Policy en Terms of Service van Google zijn hierop van toepassing.