FBM, Fulfilment by Merchant binnen Amazon

Het verschil tussen FBM en FBA uitgelegd.

FBM binnen Amazon, dit is wat je erover weten wilt

Hoe krijg ik als Amazon verkoper mijn product bij de koper? Binnen Amazon zijn hier twee mogelijkheden voor: FBM en FBA. Waar staan deze afkortingen voor en wat zijn de verschillen? 

Amazon fulfillment-opties FBM en FBA

Onder ‘fulfillment’ vallen alle processen die horen bij het opslaan, verpakken, verzenden, leveren en de eventuele retourverwerking van goederen. Amazon kan de logistieke- en administratieve processen die horen bij fulfillment voor verkopers verzorgen. Verkopers kunnen dit ook in eigen beheer uitvoeren.
Amazon kan namens de verkoper bestellingen verzenden via het Fulfillment by Amazon, FMA-programma. FBM is de tweede optie en staat voor Fulfillment by Merchant. Met andere woorden, fulfillment door de verkoper. In dat geval wordt het verpakken en verzenden van goederen, plus het verwerken van eventuele retouren door de verkopende partij verzorgd. Ook wordt gebruik gemaakt van eigen opslagmogelijkheden.

FBM of FBA, wat is de beste keus?

Fulfillment by Merchant en Fulfillment by Amazon zijn twee methoden met elk hun voor- en nadelen. Om een goede keus te kunnen maken is het belangrijk om deze te kennen, zodat je de best passende optie kunt kiezen voor jouw onderneming.

De voordelen van FBA

Tijdbesparing

De fulfillment-service van Amazon geeft verkopers de mogelijkheid om te verkopen zonder eigen opslagruimte en met minder administratieve handelingen. Je verstuurt een voorraad naar een Amazon-magazijn en bij verkoop zorgt Amazon voor verzending en levering. Ook maak je gebruik van de Amazon-klantenservice en worden eventuele retouren door Amazon afgehandeld.

De Buy Box winnen

Een ander voordeel van FBA is de verhoogde kans op het winnen van de ‘Buy Box’. We maken even een kleine zijsprong: want wat is de Buy Box? 85% van alle verkopen gebeurt via de Buy Box. In deze omgeving bevinden zich de knoppen ‘Kopen’ en ‘Toevoegen aan winkelwagentje’. Met andere woorden: het is de omgeving waar kopers sneller en eenvoudiger kunnen kopen. Producten die verschijnen, zijn door het Amazon Algoritme T9 geselecteerd op o.a.: beste prijs, relevantie, uitgebreide productomschrijving, snelheid van levering en klantwaarderingen. Hoe sneller, goedkoper, eenvoudiger en betrouwbaarder het proces van verzending en levering voor de klant verloopt, hoe beter dit is wanneer je graag ziet dat jouw product in de Buy Box verschijnt

Snelle levering

FBA garandeert een snelle levering. Dit verhoogt het verkooppotentieel omdat de meeste mensen graag een snelle levering van hun goederen zien. Voor Prime-abonnees is zekerheid op snelle levering een belangrijke reden om te kopen bij Amazon.

Gebruikmaken van de Amazon-klantenservice

Door gebruik te maken van de Amazon-klantenservice worden tijd en mogelijk ook kosten bespaart. Je hoeft geen eigen klantenservice te hebben, om klanten een goede service te bieden. 

De nadelen van FBA

Kosten

Aan FBA zijn maandelijkse kosten verbonden voor opslag, picking, verpakken, verzenden, leveren en de klantenservice. Deze kosten komen bovenop de overige kosten voor Amazon.

Magazijnbeheer

Magazijnbeheer kan gezien worden als een voordeel van FBA. Als verkoper vraagt dit wel om een mate van vertrouwen. Voor sommige verkopers of bijvoorbeeld gevoelige producten, kan kiezen voor eigen opslag en verzending daarom de voorkeur hebben.

Standaard verpakking

Amazon gebruikt eigen verpakkingsmateriaal om goederen in te verzenden. Verzenddozen zien er dus allemaal gelijk uit en dragen het Amazon-logo. Met FBA draag je bij aan de branding van Amazon en niet voor het eigen bedrijf.

De voordelen van FBM

Customer experience 

Met FBM (fulfillment by Merchant) blijf je als verkoper zelf in contact met de koper en is er een eigen strategie uit te zetten op het gebied van de customer journey en customer experience. Dit kan tot interessante of belangrijke (marketing)inzichten leiden. Ook kan zelf in contact blijven met de klant een waardevolle bijdragen leveren op het gebied van de gunfactor of het verkrijgen van nieuwe ideeën.

Kosten

FBM kan goedkoper uitvallen dan FBA. Omdat opslag, verpakking, transport en een eventuele klantenservice voor eigen rekening komen, is het belangrijk om alle kosten goed af te wegen om tot het werkelijke kostenvoordeel te komen.

Zicht op het magazijn

Wanneer er voldoende eigen opslagcapaciteit is, of wanneer het gaat om bijvoorbeeld (technisch) gevoelige producten, kan het belangrijk zijn om als verkoper zelf zicht te hebben op de staat van de producten en/of de magazijnvoorraad.

Branding

Met FBM zijn de mogelijkheden tot branding groter omdat je als verkoper zelf kunt kiezen verpakkingsmateriaal.

Conclusie 

Zowel FBA en FBM hebben voordelen. FBA maakt verkopen op Amazon erg eenvoudig voor ondernemers zonder eigen magazijn of klantenservice. Ook biedt FBA voordelen op het gebied van een goede positionering binnen Amazon. Voor bedrijven die nauw(er) betrokken zijn of willen zijn bij de aankoopbeslissing van hun klanten of een hoge mate van controle willen over magazijnbeheer en het proces van verzending, kan FBA juist weer een betere keus zijn.

Eens sparren met een Amazon-expert over de beste keus tussen FBA en FBM voor specifiek jouw e-commerce activiteiten op Amazon? Neem dan contact met ons op. Wij helpen op dagelijkse basis klanten bij het maken van de meest winstgevende Amazonstrategie!

Meer weten over Amazon?

Dit wil je weten over verkopen op Amazon!

We leggen je uit hoe ook jij aan de slag kunt als Amazon-verkoper en wat je moet doen om internationaal omzetstijging te behalen via Amazon.

Intergeuz overleggen

Amazon verkoper worden

Een Amazon verkoper worden met een product op de eerste pagina? Start met succesvol verkopen op Europa’s grootste marktplaats.

 

Intergeuz overleggen

Intergeuz Amazon Specialist

De Amazon specialist die doorpakt! Boek je geen vooruitgang op Amazon? Wil je starten als Amazon verkoper? Gebruik onze gratis Amazon analyse.

Wil jij bovenaan op Amazon, neem contact op met Intergeuz